Державному підприємству «Волиньторф» відмовили у позові до компанії «Пром-Газ-Інвест» щодо стягнення близько півмільйона гривень боргу за договором купівлі-продажу цінних паперів.

Нагадаємо, улітку, після того, коли до керівництва повернувся колишній директор Іван Киричик, виявилося, що з ДП «Волиньторф» дуже швидко та нахабно вивели майже 6 000 000 гривень. На підприємстві з'ясували, що гроші вивели через структури, які підконтрольні компанії «Континіум» Ігоря Єремеєва і Степана Івахіва. 

Починалося все з того, що на початку 2013 року у директора ДП «Волиньторф» Івана Киричика скінчився контракт і він повинен був звільнити займану ним посаду. А на його місце профільне міністерство призначило Олександра Шульгу.

Однак трудовий колектив підприємства не захотів бачити у кріслі директора «Волиньторфу» нікого окрім Івана Киричика, мовляв, за його керівництва підприємство працювало добре, усі працівники отримували хороші зарплати, та ще й бюджети різних рівнів щороку отримували майже 25 000 000 гривень податку.

Працівники підприємства неодноразово вимагали повернення Івана Киричика на посаду директора «Волиньторфу», ініціативна група свого часу ходила на прийом до екс-голови Волинської ОДА Григорія Пустовіта, а також просила Прилісненського сільського голову Ігоря Терещенка поїхати до столиці і там клопотати про призначення Івана Киричика.

Ба більше – люди звернулися до нардепа-мажоритарника від їхнього округу Ігоря Єремеєва. Працівники плекали надію, що народний депутат, за якого віддали свої голоси більшість мешканців округу, у тому числі й колектив ДП «Волиньторф» допоможе їм.

Однак, запевняють, не так склалося як гадалося.

Пан Єремеєв таки допоміг зняти з посту Олександра Шульгу, втім на його місце привів «свою людину» - Сергія Голоюха. Раніше Голоюх працював заступником директора «Луцького спиртогорілчаного комбінату». Про те, як управлінці з «Континіуму» мало не довели до банкрутства Луцький СГК, ми описували раніше в одній з публікацій про ідеальне банкрутство.

Вочевидь, новопризначений директор не надто переймався долею працівників та усього підприємства зокрема і був лише технічною фігурою у здавалося б простій та законній схемі виведення коштів, адже одним розчерком пера вивів з державного (!) підприємства усі грошові активи – майже 6 мільйонів гривень.

Ми також писали про те, як Сергій Голоюх спочатку придбав у компанії з Управління активами «Прайм тайм» сертифікати на суму майже 6 мільйонів гривень і у той же день продав їх товариству з обмеженою відповідальністю «Пром-Газ-Інвест». Крім того сам процес купівлі-продажу цінних паперів відбувався за посередництвом ПАТ «Фондове агентство «Схід-Інвест».

Здавалося б, відбулися звичайні грошові операції, якби не одне «але». Компанія-продавець «Прайм тайм», компанія-покупець «Пром-Газ-Інвест», фірма-посередник «Фондове агентство «Схід-Інвест» і сам тимчасовий директор ДП «Волиньторф» Сергій Голоюх - усі мають відношення до «Континіуму».

І майже одразу після цієї оборудки на підприємство таки повернувся Іван Киричик.

Щойно побачив що сталося за його відсутності, посадовець одразу ж взявся думати як би то повернути виведені з підприємства кошти.

Іван Киричик уже розповідав кореспондентам інтернет-видання «Під прицілом» про те, що має намір через суд повертати кошти, однак робитиме це поступово, адже «Волиньторф» не має вільних грошей навіть на сплату судового збору.

У свою чергу працівники ДП «Волиньторф» також намагалися сприяти поверненню коштів і навіть зустрічалися з нардепом Ігорем Єремеєвим.

Точніше, без попередження приїхали до одного з навчальних закладів селища Колки, де саме Ігор Єремеєв відвідував дитяче свято.

Люди прямо питали у нафтового магната коли той поверне кошти на їхнє підприємство, однак пан Єремеєв вдавав ніби не чув незручних питань. Навіть більше: нардеп-олігарх постійно плутався у відповідях – то захищав підставного екс-директора ДП «Волиньторф», мовляв «Не ображати Голоюха!», то переконував, що організує очну ставку між ним та «волиньторфівцями» і навіть розповідав, що доб’ється відкриття кримінального провадження проти Голоюха, якщо його вина буде доведена. Втім, всіляко намагався уникнути відповіді на питання стосовно 6 мільйонів гривень.

Та все ж Іван Киричик таки перейшов від розмови до діла і у жовтні подав позов до Господарського суду з проханням стягнути з ТзОВ «Пром-Газ-Інвест» перший 503 000 гривень.

Сьогодні ж відбулося третє та заключне судове засідання по цій справі. Представники відповідача компанії «Пром-Газ-Інвест» на судове засідання жодного разу не з’являлися, а юрист ДП «Волиньторф» Леонід Бубнюк розповідає про те, що «Пром-Газ-Інвест» взагалі не виходить на зв’язок.

Під час судового засідання з’ясувалося, що згідно договору ТзОВ «Пром-Газ-Інвест» зобов’язалося до кінця цього року сплатити кошти, однак як розповів юрист ДП «Волиньторф» Леонід Бубнюк, сторони укладали додаткову угоду, у якій визначили, кінцевий термін сплати коштів 31 червня.

Однак суддя Світлана Філатова зауважила, що договір є тристороннім, у той час як додаткова угода укладалася без відома третьої сторони - ПАТ «Фондове агентство «Схід-Інвест», яке залучили у якості третьої особи на стороні відповідача.

Виходячи з цього додаткова угода є недійсною, термін договору ще не сплив, а позов є передчасним. Саме тому суддя Світлана Філатова ухвалила – відмовити у позові ДП «Волиньторф».

Після судового засідання генеральний директор ПАТ «Фондове агентство «Схід-Інвест» Валентин Ковальчук відмовився будь-що коментувати, а юрист ДП «Волиньторф» Леонід Бубнюк заявив, що буде оскаржувати ухвалу у Рівненському апеляційному господарському суді, а при потребі - і в касаційному порядку.

«Ми будемо йти до кінця!», - наголосив Леонід Бубнюк.