На Волині «назріває» молочна війна. Зокрема, до цього вже готуються селяни на Поліссі, де з кінця осені вони не отримали ні копійки за здане молоко.

До редакції видання «Під прицілом» звернувся з листом депутат Ратнівської районної ради Володимир Ярмощук. Так, обранець повідомив, що до нього звернулись громадяни села Млинове, які поскаржились, що ВАТ «Ковельмолоко» з листопада їм не виплатило ні копійки за здане молоко.

«До мене, як депутата районної ради звернулися громадяни села Млинове про те, що «Ковельмолоко», починаючи з листопада 2014 року по лютий 2015 року за здане молоко не заплатили їм жодної копійки. А це майже тридцять тисяч гривень», - повідомив депутат Ратнівської райради Володимир Ярмощук.

Обранець у письмовій формі вже звертався до департаменту агропромислового розвитку (Горбенка Ю. М). Також депутат був на особистій зустрічі з заступником голови Волинської ОДА Сергієм Кошаруком.

«Посадовці обіцяли негайно відреагувати, а Кошарук Сергій пообіцяв, що борги будуть оплачені на протязі трьох днів. Але в народі недаром кажуть, що обіцянки – цяцянки. Віри їм ніякої. Вже пройшло три тижні, а з обіцяного селяни досі мають лише дулю з маком», - нарікає депутат райради.

Разом з тим, один з чиновників ОДА, який був присутній на цій зустрічі згодом йому лише натякнув, мовляв «Ну, ви знаєте, хто є засновником «Ковельмолоко». Ми тут нічого не можемо вдіяти. Напевно Вам потрібно звертатися до Києва».

До корпорації «КОМО» також входять такі молокопереробні заводи як ВАТ «Львівський міський молочний завод», ВАТ «Володимир-Волинський комбінат молочних продуктів», ВАТ «Вінницький міський молочний завод», ВАТ «Бродівський завод сухого знежиреного молока», Донецьке ТзОВ «Концерн Молокопродукт», ВАТ «Волинська маслосирбаза», ВАТ  «Горохівський сирзавод», ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат».

ПАТ «Ковельмолоко» займає монопольне становище в окремих населених пунктах таких районів: Іваничівський, Камінь-Каширський, Ківерцівський, Ковельський, Любешівський, Любомльський, Маневицький, Ратнівський, Рожищенський, Старовижівський, Турійський, Шацький. 

Нагадаємо, що ПАТ «Ковельмолоко» входить до «WMG West Milk Limited» (м. Нікосія, Кіпр), що належить до так званої групи «Континіум». А як відомо, власниками цієї корпорації є депутати Верховної Ради Степан Івахів та Ігор Єремеєв.

Першого у селі Млинове знають навіть в обличчя, бо двічі балотувався у народні депутати по мажоритарному округу, куди входить і Ратнівський район і не раз перед виборами бував у селі. Однак після останніх виборів, які відбулись у жовтні минулого року, не тільки «забув» дорогу до села, але й забув з листопада місяця 2014 року розрахуватися з селянами за молоко, здане на «КОМО».

«Власники «Західної молочної групи» з телебачення, газет та інтернет-сайтів часто говорять про те, як багато вони допомагають воїнам на Сході України. Це справді так. Але чи з власної кишені?», - не збагне депутат Ратнівської райради Володимир Ярмощук.

Як стверджують на сайті Волинської ОДА, під час особистого прийому громадян до голови Волинської ОДА зі скаргами на «Ковельмолоко» через борги звертаються громадяни із усієї області.

«Це ж мільйони гривень… Тож, напевно, легко бути за рахунок селян благодійником! А пану Гунчику, голові ОДА, який постійно «торочив» на звернення громадян про борги «КОМО», що влада не має права втручатися в господарську діяльність підприємства, хочу нагадати йому про виконання його персональних обов’язків, передбачених у Законі України «Про місцеві державні адміністрації», - наголосив Володимир Ярмощук.

За словами депутата, заготівля молока у селян без його оплати протягом тривалого періоду є зловживанням довірою у процесі цивільно – правових відносин і містить класичні ознаки шахрайства (ст. 190 КК України).

«Але я щось не чув, щоб пан Гунчик звертався з цього приводу до правоохоронних органів. А може кришує шахраїв чи в долі?», - висловив припущення депутат Ратнівської райради.

Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» звернулись до начальника Департаменту агропромислового розвитку Волині Юрія Горбенка з проханням роз’яснити ситуацію, яка склалася в області через заборгованість перед селянами за здане молоко.

«Наразі тільки по Ратнівському районі сума заборгованості сягає 300 тисяч гривень. Це тільки по Ратнівському. По області ця сума до мільйона певно, але я наразі не можу сказати точно. Я мав розмову по цьому питанню одним з заступників звідти. Я думаю по Ратнівському району ми це питання днями закриємо. Ми наразі шукаємо такі важелі впливу, аби вплинути на власників і змусити фірми-заготівельники розрахуватись з боргами перед селянами за прийняте молоко. Ми розуміємо, що так далі бути не може і що серед селян назріває бунт. Ми це питання тримаємо на особливому контролі і думаю скоро це вирішимо і змусимо їх розрахуватись з боргами», - запевнив начальник департаменту АПР Волинської ОДА Юрій Горбенко.

Варто зауважити, що заборгованість почала виникати лише в листопаді 2014 року. Багато хто пов’язує це з тим, що Степан Івахів та Ігор Єремеєв, які володіють молокозаводами-монополістами, у жовтні відігрались на виборах і пройшли у Верховну Раду. Кілька останніх років у ЗМІ неодноразово піднімалось питання, що їхні фірми мали за звичку періодично затримувати розрахунки перед селянами за прийняте у них молоко. Часом заборгованість обраховувалась кількома тисячами гривень з періодичністю на кілька місяців, чи півроку. Та як тільки діло доходило до виборів – фірми-заготівельники оперативно гасили борги.

Селяни подейкують, що саме після того, як вибори завершились і нардепи-олігархи з групи «Континіум» отримали свої мандати – з’явилась заборгованість. Вочевидь, для Івахіва і Єремеєва це вже стало за практику – підкинути перед виборами селянам трохи грошенят за молоко, аби ті справно проголосували за «обранця-годувальника». По тому, вони просто забувають і про своїх виборців, і про борги перед ними. Тож чи достукаються селяни до вищих органів влади, і чи вони достукаються до власників молочних підприємств-монополістів побачимо вже незабаром. В інакшому випадку селяни готові вже виходити на «молочний бунт».