Чого не кажіть, а луцькі забудовники таки вміють будувати. Ви ж лише подивіться, скільки за останнє десятиліття у місті виросло багатоквартирних будинків. Та й скільки по місту стирчить стріл підйомних кранів – певно зо два десятка. Тож забудовникам вже є чим похизуватись: в одного 12-поверхівка, в другого – 13-и, а в третього 12-ти і ще підземна автостоянка. Вигадливості та примітивній дотепності луцьких архітекторів вже можна лише позаздрити… Тож певно скоро вже й в Луцьку будуть відкривати помпезні фестивалі проектування та індустріального макетування, а по червоній доріжці будуть дефілювати всім відомі луцькі «шабашники» зі своїми кралями під ручку.

Усе б не було б так смішно, якби не так сумно. А сумною виглядає правда про земельний ринок та будівельну галузь, на яких міська влада активно заробляє. Інакше й не назвеш… Адже як можна в самісінькому центрі міста віддати сумнівній фірмі за безцінь понад 3 гектари земель комунальної власності під будівництво цілого мікрорайону за адресою Рівненська, 25. Не менш обурливим є і другий випадок – забудова майже 3-х гектарів землі в районі проспекту Перемоги-Клима Савура. Але якщо в попередньому варіанті фірма дійсно викликає багато сумнівів, то стосовно зведення цілого мікрорайону збоку від проспекту Перемоги у влади сумнівів не викликає. Ну звісно ж – землю віддали самому сину екс-віце-губернатора Сергія Ющака – Олександру.

Журналісти інтернет-видання «Під прицілом» у матеріалі «Як «поцупити» у міста 3 гектари землі. Оборудка трьох поколінь»  вже писали про те, якими шляхами сімейству Ющаків дісталась ця земелька. Ба більше, ще у попередньому матеріалі «Агов, прокуратура! Луцька мерія порушує земельне законодавство. Син заступника губернатора незаконно отримав майже 3 гектари землі у центрі міста» ми надсилали органам прокуратури месидж з рекомендаціями взятися за питання передачі землі на Перемоги, 34 і провести перевірку. Однак… після того стражі закону немов води набрали до рота – ніяких зловживань, ніякого натяку на порушення.

Тож поки усе тихенько і чиновники ті самі на місцях, власники земельної ділянки поспішили намалювати план забудови і протягнути її через міськвиконком.

Так зокрема, тільки вчора, 30 березня 2015 року, на сайті Луцької міської ради з’явився проект рішення «Про затвердження проекту коригування детального плану території району вул. Клима Савура у місті Луцьку». Зокрема, у додатках до рішення окрім пояснювальної записки подано і відкорегований проект забудови мікрорайону з усіма житловими спорудами та торгово-оздоровчими центрами.

Тим часом у пояснювальній записці до рішення йдеться, що рішення про надання дозволу на коригування проекту детального плану території району вул. Клима Савура в місті Луцьку було ухвалено Виконавчим комітетом міської ради ще 05.06.2013 (№340-1). І… жодного слова про причини чому виникла потреба його корегувати. Разом з тим, у пояснювальній записці спромоглися вказати, що пропозиції громадськості щодо відкоригованого проекту детального плану території району вул. Клима Савура в місті Луцьку у виконавчі органи міської ради не надходили. Мовляв і в газеті «Луцький замок» № 6 від 19.02.2015 було опубліковане повідомлення про процедуру  розгляду та врахування пропозицій громадськості щодо проекту містобудівної документації, однак ніхто не мав ніяких зауважень. Тож цього виявилось достатньо, аби оперативно винести на розгляд міської ради новий проект забудови цілого мікрорайону починаючи від самого проспекту Перемоги і закінчуючи десь в районі вулиці Лазо. Саме там, де і розташована ділянка, яку отримав під будівництво Олександр Ющак.

Разом з тим, виникає питання – де ж подівся старий план території цього району і чим він не вгодив потенційним забудовникам, які вже незабаром, з огляду на темпи погоджень, почнуть зводити тут новий житловий мікрорайон.

Свого часу інформаційно-аналітичне видання «Під прицілом» вже задавалось питанням стосовно того, як міська рада з легкої руки виділила ці майже 3 гектари землі громадянину Олександру Ющаку. Ні-ні, не підприємству сина екс-посадовця, а просто фізичній особі. Але на ці питання міська рада вперто не хоче давати чітких відповідей і лиш припудрює усе тим, що на даній земельній ділянці знаходиться майно, яке належить Олександру Ющаку. Мовляв – мусять дати раз просить. Натомість журналісти нашого інтернет-ресурсу надіслали Луцькому міському голові Миколі Романюку з проханням роз’яснити усі питання видачі, передачі чи оренди земельної ділянки громадянином Олександром Ющаком на проспекті Перемоги, 34 і розповісти що саме і як саме там планується будуватись. Тож у відповідь разом з низкою рішень міської ради та міськвиконкому ми отримали в додатку... старий проект детального плану території району вулиці Клима Савура, що простягається від моста на проспекті Перемоги.

І він – кардинально відрізняється від того, який планують завтра затвердити на черговому засіданні виконавчого комітету.

Навіть нефахівцю стає зрозуміло, що це зовсім новий план забудови. І «корегуванням» попереднього плану це вже не назвеш.

Зокрема, у попередньому плані було передбачено окрім житлових багатоповерхівок забудову дитячої дошкільної установи на 370 місць, середньої школи на 1400 місць, позашкільної установи на 443 місця, та ще кількох технічних та інженерних споруд.

Даний проект детального плану території району вулиці Клима Савура було затверджено Луцької міськрадою ще 25.02.2010 року.

І певно про нього забули б, якби не новоспечені власники землі – сімейство Ющаків. Тож вже 5 квітня 2013 на засіданні виконавчого комітету приймається рішення про надання дозволу на коригування затвердженого проекту. Його винесли на погодження через клопотання такого собі товариства з обмеженою відповідальністю «Привокзальний квартал».

І тут варто наголосити на дивному співпадінні. ТзОВ «Привокзальний квартал» було створено лише 30 травня 2013 року… а вже 5 червня воно поставило державному органу влади свої вимоги. Найбільш кумедно виглядає  те, що забудовувати цілий мікрорайон збирається підприємство зі статутним фондом в розмірі всього лишень 1500 гривень.

Ба більше – власники підприємства почали нахабно вимагати «корегування» затвердженого плану мікрорайону. Вочевидь, у ньому щось було таке, що не входило у плани забудовників. І тут як то кажуть почалось: «тут огірочки посію, тут картопельку посаджу, тут бурячка натицяю, а тут ще на помідори останеться».

Разом з тим, перевірити достеменно що саме планують звести забудовники на території «Привокзального кварталу» - невідомо, оскільки проект опубліковано на сайті в дуже поганій якості. Попри це, на схемі планування наведено експлікацію будівель і споруд з чого стає зрозуміло, що масштаби нової забудови будуть більш «комерційні». Так зокрема окрім існуючих житлових будинків, гуртожитку та адміністративно-офісної будівлі на цій земельній ділянці зведуть торговий та спортивно-оздоровчий центри, дошкільний навчальний заклад та житлові багатоповерхові будинки з гаражами. і з огляду на попередній план мікрорайону, таких будинків буде щонайменше 15 на 70 секцій.

Тож автоматично виникає питання… де ж громадянин Олександр Ющак як фізична особа заробив стільки грошенят, аби звести цілий мікрорайон. Та усім зрозуміло, що буде зводити він їх не власними руками і не за свої особисті «кишенькові». З огляду на передісторію, можна здогадатись, що за цим послідує серія чергових банкрутств з неповерненням кредитів, нові справи з розбазарюванням та продажем майна. Тож стає зрозуміло що будуватись вони будуть не за власні кошти, а за гроші простих людей, обдурених вкладників та членів споживчих товариств.

На таку думку наводять і плоди їхнього сімейного бізнесу. Адже недарма вони осіли за адресою проспект Перемоги, 34 де колись знаходились бази та складські приміщення «Волиньгоспторг».

 

Саме це підприємство немов реліквія династії передавалась від діда до батька, від батька до сина. Так з боргами в розмірі майже в мільйон гривень минулого року «Волиньгоспторг» визнали банкрутом. Про це ми вже писали у публікації «Як «поцупити» у міста 3 гектари землі. Оборудка трьох поколінь». Тож основне, що вони могли «викачати» з занепалого споживчого товариства - виявилось найбільшим кушем. Так земля через банкрутство і торги «перекочувала» в руки Ющака молодшого. Натомість банкрутством їхнього родинного бізнесу вони, вочевидь, не переймаються, адже мають окрім цього ще кілька підприємств, у яких вони виступають засновниками: ТзОВ «Волсинт», ТзОВ «Каскад-Продакшн ЛТД», «Укрзахідпідшипник» і «Велтрекс-мета».

 

 

 

 

Тож з огляду на усе, стає зрозуміло, що сидячи в кріслі заступника губернатора Волині, Сергій Ющак не гаяв часу і активно розвивав бізнес разом із сином. Незрозумілим лишається лиш те, чому прокуратура досі мовчить про результати перевірки законності видачі землі громадянину Олександру Ющаку. Не менше непокоїть і той факт, що фактично до нового проекту плану мікрорайону, який в подальшому як свідчить  практика, стане фактичним проектом забудови, не містить детальної інформації від інших структурних підрозділів міської влади. Адже з картинки аж ніяк не можна прочитати про те, чи тривкі на тому місці грунти і чи витримають вони 70 секцій 12-поверхових будинків. Та й чи відповідає усе санітарно-будівельним вимогам – теж не зрозуміло. Щоправда, з огляду на те, як усе спритно просувається через міську раду та виконком, стає зрозуміло, що у власників з цим усе гаразд і відкорегували вони план мікрорайону набагато вигідніше для себе.