Дві фірми, які входять до складу групи олігополії по гемодіалізу, «розіграли» між собою лот від Луцької лікарні.

Так, комунальний заклад «Луцька міська клінічна лікарня» оголосила відкриті торги для того, аби закупити медичні прилади майже на 12 мільйонів  гривень. Зокрема, одеська фірма «Румед» стала переможцем тендеру на постачання витратних матеріалів для проведення сеансів гемодіалізу. Відтак, підприємство до кінця поточного року зобов’язалось надати міській лікарні на вказану суму медичні інструменти та прилади.

Окрім одеської фірми на відкриті торги було заявлене ТзОВ «Діалсервіс», яке отримало відмову від членів комітету з конкурсних торгів.


Тож, переможцем відкритих торгів визначили ТзОВ «Румед», яке й отримає 11 984 535 гривень з місцевого бюджету для поставлення медичних приладів для луцької лікарні. 

За даним видання «Наші гроші» ТзОВ «Румед» входить до складу групи олігополії по гемодіалізу.

Засновниками «Румеду» були Леонід та Лідія Файнблати, які свого часу стали засновниками  «Гамбрамеду». Ця фірма раніше входила до складу засновників «Діалсервісу» і досі ділить з нею одну адресу у Києві по вул. Зоологічна, 3я. Згодом «Діалсервіс» було перереєстровано на Євгена та Олександра Батюків. Проте, через деякий час Файнблати перереєстрували фірму на Олександра Кушніра і Галину Жнякіну.

За даними видання, з точки зору тендерного законодавства ці три фірми не є пов’язаними, але фактично ці фірми виглядають як «нерозлийвода», оскільки успішні тендери вони розігрують виключно між собою.

Для довідки: Гемодіаліз – це процедура очищення крові для людей, у яких хворі нирки. Кров з людини пропускають через зовнішній фільтр і повертають назад в організм. Мова йде про кілька сотень українців, яким державним коштом регулярно роблять цю процедуру. Для неї потрібно одноразовий набір з капілярного діалізатора, порошкового картриджу, кровопровідної магістралі та двох голок. В Україні цього не виготовляють, тому імпортне устаткування залежить від курсу долара. Усе це обходиться державі у кількасот мільйонів гривень щороку.