28 вересня в Україні набуває чинності закон "Про освіту", який викликав обурення в деяких європейських країнах.

Закон опублікований у виданні Верховної Ради "Голос України" 27 вересня, пише Укрінформ.

Згідно із документом він набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім статей 38 та абзацу третього частини другої ст.59, абзаців першого і третього частини другої ст. 61, які набирають чинності з 1 січня 2018 року; частини п'ятої ст.61 та частини десятої ст. 78 цього закону, а також частини третьої ст.43 закону «Про загальну середню освіту» (у редакції цього закону), які набирають чинності 1 січня 2019 року; абзацу другого підпункту 5 пункту 4 розділу «Прикінцеві та перехідні положення», який набуває чинності з 1 січня 2030 року.

Закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року і зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливо викладання також на ньому однієї чи декількох дисциплін.

У той же час офіційні органи ряду країн, що мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу прийняття цього закону.

Разом з тим, уряд Угорщини зробив гучну заяву про те, що з прийняттям нового закону про освіту, Україна може забути про євроінтеграцію.