У селі Тростянка за підтримки Фонду Ігоря Гузя «Прибужжя» відкрили оновлене цілюще джерело

У селі Тростянка Устилузької об’єднаної громади освятили оновлене природне джерело, яке знаходиться поблизу річки Луга. На місці, звідки воно б’є, облаштували своєрідний колодязь під накриттям, що захищає його від забруднення. Також прикріпили кварту, щоб всі охочі змогли напитися води чи набрати у принесені з собою ємності.

Ідею зберегти джерело, облагородити його і зробити доступним для людей ініціювали представники молодіжної громадської організації в Устилузі. Ініціативу громади підтримав Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя» та Британської ради в Україні. Крім того, до збору коштів та проведення необхідних робіт приєдналася і місцева громада.

Офіційне відкриття джерела відбулося за участі народного депутата Ігоря Гузя, який також спробував на смак воду та високо оцінив ініціативу місцевої молоді.

«Дякую усім активістам, що дали старт оновленому джерелу. Сподіваюся наступного року все доведемо до ладу і тисячі подорожуючих в напрямку Євросоюзу, через пропускний пункт «Устилуг», зможуть спробувати на смак джерельної водички», - зауважив парламентар.

Освятив джерело єпископ Володимир-Волинської та Турійської єпархії УПЦ КП владика Матфей.
«У цей день відбулася блага й добра справа – ми освятили джерело. Де є вода – там життя. Нехай люди приходять і нею», - запросив владика.

Керівник проекту Ольга Костюк підтвердила, що завдяки ініціативі місцевої молоді та підтримки небайдужих людей, фонду «Прибужжя», вдалося зберегти природне джерело. Попередньо провели біохімічний аналіз води і з’ясувалося, що вона придатна для споживання.

Як розповіла регіональний менеджер програми «Активні громадяни» від Британської ради в Україні Катерина Шкльода, проект «Джерело здоров’я» у рамках відбору до проведення третього етапу конкурсу міні-грантів «Крок назустріч» набрав найбільшу кількість голосів.

«Це, чи не єдиний проект для усієї громади. А все розпочинається з таких маленьких кроків. Тому, якщо молодим людям не байдуже до джерела, то не байдуже і до всього іншого, що відбувається навколо. І саме джерело – це дуже символічно, своєрідний початок нового життя для громади», - підкреслила вона.

Після освячення і вручення подяк усім причетним до доброї справи, відбулося символічне висадження кущів калини.