Поки держава і громадяни ледве зводять кінці з кінцями, окремі українські політики живуть іншим, безтурботним життям. І справа зовсім не у тому, що хтось не може чи не хоче працювати. Обрані, отримавши доступ до корита (ой, державного бюджету), як кліщі починають все глибше і глибше впиватися в тіло господаря, поки він цього просто не помічає.

Як казав великий комбінатор Остап Бендер: «Большие деньги можно только украсть! А заработать? А заработать Шура можно только геморрой!» Ця проста істина - життєве кредо одного з олігархів - Степана Івахіва, підприємство якого ТОВ «ВОГ ТРЕЙДИНГ» - постійний переможець тендерів на постачання нафтопродуктів державним структурам.

Скандал із «Трейд Коммодіті» і діяльність усіх силовиків нині спрямована на відбілення репутації і оточення, пов'язаного з Петром Порошенком. Суспільство збурила не тільки сума у 150 млн гривень, а й те, що у корупційній схемі задіяне Міністерство оборони, яке фактично є основою української національної безпеки. Як завжди, народ вимагає сакральної жертви і її шукають, щоб заспокоїти виборців у традиційний момент початку усіх «майданів» та демонстрацій, коли городина уже зібрана з поля, а давати людський ресурс мітингам Саакашвілі вкрай не вигідно.

Перед тим, як відбулася зміна лідера паливних тендерів на «Укрзалізниці», останніх сім років саме WOG був головним постачальником дизеля на підприємства монополіста. Як показало дослідження «Олігарха», ниточки від цієї компанії спочатку вели до групи «НЕСТ» екс-нардепа Вадима Трофименка, за яким свого часу наглядав Ігор Гринів, тодішній керівник фракції БПП в парламенті, а нині позаштатний радник Президента.

Дістаючи «скелети з шафи», правоохоронці дійшли і до документації злочинної діяльності посадових осіб попередніх років. Прокуратура та ДФС дали новий поштовх десяткам кримінальних проваджень по підприємствах олігархічної групи «Континіум», порушених ще з 2014 року.

Згідно доступних реєстрів, ТОВ «ВОГ Трейдинг» ЄДРПОУ 38390515 основним видом своєї діяльності вказує оптову торгiвлю твердим, рiдким, газоподiбним паливом i подiбними продуктами.

Керівник та бухгалтер - Дібрівний Іван Олексійович, а компанія знаходиться на обліку в Офiсі великих платникiв податків ДФС.

Нещодавно у одному з епізодів фінансово-господарської діяльності олігархічної групи Континіум Феміда нарешті поставила остаточну крапку. Так, 18 жовтня Київський апеляційний господарський суд залишив без змін рішення суду за позовом НАБУ до ПАТ «Укрзалізниця» і ТОВ «Вог Аеро Джет» про визнання недійсною додаткової угоди до договору поставки дизельного палива. Вивчивши усі матеріали справи, суд змусив WOG повернути до держбюджету 92 мільйони безпідставно виплачених коштів.

І поки Івахів та Лагур воюють з вдовою покійного Ігоря Єремєєва  за спадщину, правоохоронці нарешті вирішили розворушити ТОВ «ВОГ ТРЕЙДИНГ» - фігуранта численних журналістських розслідувань. З відкритих джерел реєстру судових рішень стало відомо, що підприємство олігархічної групи Континіум підозрюється в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, а дані діяння кваліфікуються за ознаками ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України (тяжкий злочин).

Як стало відомо нам з власних джерел, Генеральна прокуратура України і ДФС зараз активно працюють у пошуках чорної бухгалтерії і книг незаконних фінансово-господарських розрахунків WOG. По матеріалам одразу кількох кримінальних проваджень, внесених до ЄРДР, призначені позапланові документальні перевірки «ВОГ Трейдингу» відносно повноти сплати усіх передбачених Податковим кодексом податків і зборів, що стосуються господарських взаємовідносин підприємства. Загальна сума збитків завдана державному бюджету шляхом сумнівних безтоварних операцій складає десятки мільйонів гривень.

 

Ось так виглядає фасад одного з офісів підприємства, яке має у своєму товарообігу мільярди гривень.

 

Жодної вивіски чи натяку на те, що тут розміщена мегауспішна компанія, немає. Приміщення колишньої лікарні, без охорони, тут прописані і знаходяться ще десятки таких же підприємств. Нам вдалося трішки поспілкуватися з вахтером і за сумісництвом охоронцем.

Розмова лише підтвердила думку про те, що на даному етапі правоохоронці дійсно намагаються розкрити і притягнути окремих осіб, які десятиліттями паразитують у реальному секторі економіки, до відповідальності. Що з того вийде - побачимо найближчим часом. Сподіваюсь, що їхні намагання не зіткнуться з розумінням справедливості української Феміди, яка дивним чином до олігархів на кшталт Івахіва-Адамовського-Фірташа завжди була дуже поблажлива.

Тарас Середич, журналіст проектів "Українські сенсації" та "Секретні матеріали"