Володимир Повх – ветеран МВС та учасник АТО, простий чоловік з добрими очима, але непростою життєвою історією. Народився Володимир в Криму і це називає чи не основною причиною того, чому пішов воювати на Схід, адже негоже, щоб ворожий чобіт торував українську землю.

«… ні Чорне море, ні Егейське, нічого не замінить мені Криму, це розумієте, крик душі. З самого дитинства мріяв бути міліціонером, тому впевнено йшов до здійснення мрії. Закінчив школу міліції в м. Івано-Франківську і працював в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. Однак, згодом я зрозумів, що чесні люди в міліції непотрібні, тому вже в 36 років я пішов на пенсію», - розповідає Володимир Повх.

Наш герой розповідає, що займатися самбо розпочав ще до служби в армії, згодом служив у внутрішніх військах, де посилено продовжував заняття.

«Розпочинав свої заняття з вже покійним тренером Могильончиком в маленькому спортзалі в мікрорайоні Теремно. Саме ця людина відкрила мені дорогу в спорт», - пригадує спортсмен.

Саме завдяки спорту і хорошів фізичні формі поталанило потрапити в АТО, адже на той час мені вже було 53 роки, - переконаний спортсмен. У військкомат чоловік прийшов в найгарячіший період війни у 2014 році аби записатися добровольцем. Втім, його «відфутболили», вказавши на вік та статус пенсіонера, але порадили, зважаючи на те, що він працював в органах внутрішніх справ, спробувати записатися у роту «Світязь». Однак і там йому відмовили, і Володимир Повх пішов «на пролом» до начальника управління МВС у Волинській області. Петро Шпига вислухав і зрозумів, побіцявши, що, якщо ветеран пройде медичну комісію, його візьмуть. Успішно пройшовши медичну комісію, він потрапив до лав роти «Світязь», ставши найстаршим за віком серед бійців роти.



Потрапити в Іловайськ йому не довелося, але фізична підготовка ветерану МВС стала у пригоді у Вуглегірську, в 12 кілометрах від міста Дебальцеве, де вони потрапили в оточення. Після того, як ворог розбив їхню техніку, командир роти Олександр Фацевич приймає рішення виводити людей «пішим ходом». На щастя всі вийшли без втрат, хоча сепаратисти пропонували їм здатися, але бійці «Світязя» не погодилися. Командиру вдалося успішно вивести усіх бійців роти з котла. Йшли балкою, не піднімаючись нагору, щоб не виявити свої місця розташування. 

Саме в окопах Вуглегірська Володимир Повх відсвяткував свій 54-й день народження – 23-го січня, за декілька днів до того, як їх почали особливо точно бомбардувати. Тоді Олександр Фацевич звернув увагу бійців на те, що в роті служать чоловіки, майже вдвічі старші за свого командира. Оскільки вийти з оточення вдалося 31-го січня, саме цей день відтоді Володимир Повх вважає своїм днем народження. Рік потому він відзначив цю дату разом з бійцями роти «Світязь».

Після жахливих подій у Вуглегірську Володимир Повх отримав нагрудний знак «За відзнаку у службі» від Міністра внутрішніх справ та прослужив ще три місяці. Звільнившись у 2015 році, спортсмен вирішив влаштувати для себе своєрідну реабілітацію повністю присвятивши себе спорту, зокрема, беручи участь у чемпіонатах з самбо.

Першим серйозним успіхом Володимир Повх вважає свій виступ, у рамках чемпіонату світу серед майстрів з самбо, що 20-23 жовтня 2016 року відбувся у місті Пореч (Хорватія), змагалися ветерани віком від 35 років у п’яти вікових групах. Він виступав у віковій групі 55-59 років. У змаганнях брали участь, окрім українців, росіяни, казахи, французи, американці та представники інших країн.

Та не зупиняючись на досягнутому цього року наш герой бере участь в чемпіонаті світу, що проходить у Греції. У півфіналі Володимир Повх боровся із спортсменом із Москви. Після перемоги у Хорватії він посилено тренується й далі і це дало свої результати. Однак росіянин почав вести нечесну боротьбу, отримавши два попередження на третій раз його дискваліфікували.

«У фіналі я зустрівся з французом, боролися без всяких порушень, однак я виявився сильнішим, отримавши золоту медаль», - без емоцій розповідає чемпіон.

Сьогодні Володимир Повх – ветеран АТО, член «Спілки воїнів АТО Волині» у свої 56 років мріє повернутися на передову, але дістає відмови, тому просить допомоги у всіх аби тільки знову стати на захист незалежності та територіальної цілісності України.

РОЗМОВЛЯВ ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ