Який стан цукрової галузі Волині та чи матимуть волиняни вдосталь «солодкого піску» дізнаємося у голови правління Гнідавського цукрового заводу Ростислава Новосада.

«Матимемо перевиробництво буряка. Минулого року ціна цукру була збережена завдяки експорту. Цьогоріч експортувати цукор не дуже вигідно. Є загроза, що цукор залишиться на внутрішньому ринку. Якщо так буде, то ціна цукру може опуститися до мінімуму і на покриватиме витрати на виробництво», – розповів Ростислав Новосад.

На переконання Ростислава Новосада, тримати завод «на плаву» доводиться неабиякими зусиллями. Найперше, через падіння ціни цукру та ріст цін на енергоносії. У період, коли ціна на цукор максимально падає, робота заводу має ризики зводитися до нуля. Тож, ймовірно, саме з цієї причини, за словами Новосада, за 15 років в Україні з 200 заводів наразі на повну потужність залишилися працювати приблизно 30.

З цієї причини на підприємстві розробили нову концепцію розвитку, у якій – декілька напрямів руху. Перший – це зниження енергозатрат на виробництві. Затрати на енергоносії при переробці на заводі становлять майже 65% від витрат, тож цей напрям – пріоритетний.

Другий напрям – автоматизація підприємства завдяки введенню в експлуатацію нового високоефективного обладнання, а третій –  диверсифікація виробництва (розширення напрямків).

Зокрема, облаштували автоматизовану систему зважування і прийому буряків, зробили капітальний ремонт бурякорізок, відремонтували дифузії, купили дві центрифуги, здійснили модернізацію теплового господарства, провели реконструкцію вапняково-випалювального відділення тощо.

«Все це дало змогу зараз уникнути великих негараздів через підвищення ціни газу. Ціна блакитного палива за місяць зросла на 17%, а ціна цукру впала на 10%. Якби ми не здійснювали реконструкцію і не мали б біоетанольного заводу, то вже б або відмовилися приймати буряк у попередніх пропорціях, або домовлялися б з господарствами про зменшення пропорцій. У кінцевому результаті це могло б призвести до закриття заводу. Зараз ми забезпечуємо розрахунки не гірші, ніж минулого року»,  – додає голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод».

Зрештою ж, Ростислав Новосад резюмує, що виготовлення цукру направду європейської якості дає можливість експортувати його у десятки країн світу та продавати потужним промисловим організаціям на внутрішньому ринку.

«Зізнаюся, що усе, чого ми досягли, ми маємо тільки завдяки колективу, який працює злагоджено і є справді кваліфікованим. Важливо, що цукровики розуміють, що будь-яка зупинка підприємства обернеться мільйонними втратами. Я особисто вдячний за це кожному з них», – завершує розмову Ростислав Новосад.