За останній рік вплив  на громадську думку через маніпулювання у мережі позначився на виборах у 18 країнах, включаючи США.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House.

«Маніпулювання онлайн контентом спричинило сьомий рік поспіль загальний спад свободи в інтернеті», - йдеться в повідомленні.

Майже половина з 65 країн, які оцінювалися у звіті «Свобода в мережі-2017», показали спад свободи, і лише 13 – продемонстрували незначне зростання.

З використанням «підроблених новин», облікових записів «ботів» та інших методів маніпулювання зіткнулися у Сполучених Штатах.

«Намагання Росії через інтернет вплинути на американські вибори були добре документовані, але Сполучені Штати залишилися сам-на-сам з цією проблемою», - йдеться у звіті.

«Тактика маніпулювання та дезінформації зіграла важливу роль у виборах у щонайменше 17 інших країнах за останній рік, перешкодивши можливості громадян вибирати своїх лідерів на основі фактичних новин та справжніх дебатів», - зазначає Freedom House.

Серед 30 країн, де уряди використовують так звані армії «формулювачів думок», опинилися Венесуела, Філіппіни та Туреччина.