Євросоюз працює над секретним планом на випадок, якщо переговори про вихід Великобританії з ЄС завершаться без угоди про Brexit.

Про це 19 листопада повідомило видання The Sunday Times.

Відзначається, що існує «велика ймовірність», що Британія буде неорганізовано виходити із блоку після можливої відставки уряду прем'єр-міністра Терези Мей. У секретних планах на випадок непередбачених обставин із боку Єврокомісії і національної влади йдеться про те, що їм потрібно буде інвестувати сотні мільйонів фунтів у підготовку до безладного Brexit у 2019 році.

Повідомляється, що «Група готовності до Brexit» планує найгірший сценарій. Плани на випадок непередбачених обставин включають відключення Британії баз даних безпеки ЄС і будуть передані європейським урядам.

У плані ЄК також йдеться про те, що Лондону потрібно буде інвестувати сотні мільйонів фунтів у підготовку до хаотичного Brexit 2019 року.

Як пише РБК, ЄС має намір поступово виплатити Лондону 3,5 млрд євро, які Сполучене Королівство внесло в Європейський інвестиційний банк, вступивши у союз.

Автори плану передбачають, що Нідерланди і Бельгію чекають "кілометрові черги" в основні порти - наприклад, голландцям необхідно буде терміново додатково найняти близько 800 співробітників митниці. Раніше цей план був цілком конфіденційним, проте кілька днів тому група провела брифінг для єврочиновників, ознайомивши їх з основними положеннями стратегії.

За даними The Times, 40 британських депутатів-консерваторів висловили готовність підписати спільний лист про недовіру прем'єр-міністру Мей через відсутність прогресу в переговорах про фінансову сторону Brexit.

12 жовтня голова переговорної групи від ЄС Мішель Барньє заявив, що переговори з Лондоном щодо виходу Великої Британії зі складу ЄС перебувають у глухому куті.