Коли уряд починає говорити про підвищення ціни на газ, любителям солодкого треба бути уважними та чекати підвищення цін на ласощі. Якщо не враховувати вартість сировини - цукрового буряку, то найбільше на ціну цукру впливає ціна на газ. За оцінками голови аналітичного відділу НАЦУ “Укрцукор” Руслани Бутило, паливо в собівартості цукру займає більше 20%.

На практиці залежність не є прямою, адже виробники цукру з осторогою збільшують відпускні ціни, зважаючи на падіння купівельної спроможності населення. Тому на перший план виходить здатність цукрових заводів зменшувати собівартість виробництва за рахунок економії енергоресурсів.

Недалекоглядна політика держави щодо селян, просто знищила тваринництво. Одноосібники швидкими темпами позбуваються великої рогатої худоби, така ж ситуація і з великими сільськогосподарськими підприємствами. Колись на Гнідавському цукровому заводі вишиковувалась черга за жомом – одним із продуктів переробки цукрового буряка. Сьогодні ж, на підприємстві постає питання утилізації цього продукту. Утилізація жому тягне за собою певні витрати і не сприяє розвитку цукрового заводу. Цього року на Гнідавському цукровому заводі планують виробити близько 250 тисяч тон жому, а потреба реалізації 150 тисяч тон.

Однак на підприємстві знайшли вихід і з цієї ситуації, а саме планують збудувати біогазовий комплекс, який із жому вироблятиме біогаз, який забезпечуватиме потреби підприємства.

Будівництво біогазового комплексу вирішить відразу декілька проблем цукрового заводу: по-перше, завод отримає біогаз  - власний дешевий замінник природного газу, і тим самим отримає значну економічну вигоду, за рахунок економії на дорогому паливі (можлива економія до 60% за сезон); по-друге, вирішується екологічна проблема утилізації жому, замість кислих відходів, непридатних для рослинництва отримуються органічні біодобрива з нейтральним рівнем pH, які зможуть значно покращити родючість земель регіону і які мають свою ціну; по-третє, цукровий завод маючи власну когенераційну установку повністю перейде на роботу на власній електроенергії не в сезон; в четвертих, цукровий завод може заробляти не в сезон, продаючи біогаз сусіднім підприємствам, наприклад спиртозаводу, молокозаводу, хлібозаводу, які також страждають від дорожнечі на природний газ або використовувати біогаз для сушки жому. Безперечно також, що цукровий завод, який запустить біогазовий проект значно збільшить свою капіталізацію, тому буде мати конкурентні переваги над іншими. Типовий проект передбачає будівництво біогазового комплексу на території цукрового заводу поруч з сховищами жому. Фактично, біогазовий комплекс буде частиною технологічного процесу переробки цукрового буряку. Імплементація біогазового комплексу на цукровому заводі дозволить позбутись відходів та отримати замкнутий технологічний процес.