В ході перевірок, які Національне агентство з питань запобігання корупції проводило щодо нардепів Олега Ляшка (лідер Радикальної партії), Нестора Шуфрича, Євгенія Балицького (обидва - фракція Опозиційний блок) і Олени Сотник (партія "Самопоміч"), не було направлено жодного запиту ні в один орган.

Про це повідомила керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя чиновників в НАЗК Анна Соломатіна, пише Гордон.

"У лютому почалися перевірки восьми депутатів і одного міністра. Це, наприклад, по Ляшко, Шуфричу, Сотник, Балицькому. Але жодного запиту ні в один орган не направили. Тобто ці перевірки не проводили", - сказала вона.

За словами Соломатіної, саме цих депутатів перевіряли тому, що "були звернення від громадських організацій або викривачів з перевірки".

Вона зазначила, що було "багато випадків", коли по одному кандидату на посаду в НАЗК було підготовлено два висновки по спецперевірці - без порушень і з конкретними порушеннями в декларації. За даними Соломатін, такі люди отримували посаду.

"І таких випадків багато. Це і ректор, і заступники губернаторів, інші особи", - заявила вона.

Соломатіна розповіла, що виявила "купу порушень", прийшовши на посаду і з'ясовуючи, що відбувалося до неї.

14 листопада Соломатіна заявила, що агентство фальсифікує результати перевірок електронних декларацій. За словами Соломатін, їй і двом її колегам пропонували, щоб рішення НАЗК спочатку розглядалися в Адміністрації Президента.

"Система електронного декларування, на яку українці витратили стільки грошей, яку підтримували і підтримують європейці, на сьогодні повністю скомпрометована ... Насправді електронне декларування використовується для покривання лояльних до влади чиновників, розправи над неугодними і з метою збагачення глави і членів НАЗК. результати перевірок фальсифікуються ", - розповіла Соломатіна.

В АП заявили, що там немає людей, які могли б бути причетні до фальсифікації результатів перевірок електронних декларацій українських чиновників.

У Національному антикорупційному бюро України почали досудове розслідування за фактом можливого вчинення посадовими особами НАЗК дій з отримання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство з питань запобігання корупції в березні 2015 року. Запуск НАЗК був однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Агентство серед іншого займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців.