Щороку 14 жовтня православні віряни відзначають одне з найважливіших християнських свят − Покрову Пресвятої Богородиці. При цьому для України цей день не тільки церковний, адже в нашій країні 14-го числа відзначають День українського козацтва та День захисника України. Варто відзначити, що Богородицю прийнято вважати захисницею і покровителькою українських козаків.

Читайте також: У Луцьку відбудеться смолоскипна хода 14 жовтня

Перше свято − Покрова Пресвятої Богородиці

Цього дня православні та греко-католики згадують чудесне явлення Богоматері віруючим в Константинополі. За переказами, чудо сталося в X столітті, коли столиця Візантії була в облозі ворожим військом. Богородицю під час нічного богослужіння побачили в церкві у повітрі, де Вона ревно і довго молилася з віруючими, після чого простягла над ними свій покрив – хустку.

Саме цей момент став основою сюжету для написання ікон Покров Пресвятої Богородиці. Разом з нею іконописці зображують Іоанна Предтечу і Іонна Богослова, інших святих ангелів, однак вони не є обов’язковими фігурами на іконі.

Читайте також: Стало відомо, де пройде Об’єднавчий Собор

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва

З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Читайте також: На Волині заслужених вчителів відзначили подяками та цінними подарунками

Третє свято − День захисника України

14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів була святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня, – зазначив Петро Порошенко, підписуючи відповідний Указ.

Також 14 жовтня, вважається днем заснування Української повстанської армії, яка воювала за незалежність України в 1942-1955 роках.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter