21 жовтня – 294-й день року (295-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 71 день.

Читайте також: На Україну сунуть морози і сніг: коли саме їх чекати

Іменини

21 жовтня День ангела імені відзначають: Віктор, Володимир, Микола, Дмитро, Василь, Івано, Павло, Петро, Таїсія, Тетяна, Пелагея, Єлизавета, Надія, Марія, пише "То є Львів".

21 жовтня – День Трифона, День Пелагеї Ознобніци

У церкві 21 жовтня вшановується пам’ять святого Трифона і Пелагеї. Трифон жив у XVI столітті на території одного із сіл Архангельської губернії. З дитинства він відчував потребу служити Богу як інока, і ще більше зміцнився в своїх намірах після того, як почув у храмі слова про те, що ченці стають Божими обранцями. Трифон вирішує стати ченцем і таємно покидає рідну домівку, попрямувавши в Пермську губернію. Там він оселився на території Пискорскій монастиря і прийняв постриг. Трифон протягом свого життя настільки щиро молився і працював, що абсолютно не жалів себе, а тому, одного разу навіть дуже сильно захворів. Коли Трифон був при смерті, до нього з’явився святий Миколай у супроводі ангела, наділивши його даром чудотвренія. Слава про здібності Трифона поширилося по всьому краю, а тому, він, щоб не викликати заздрість у серцях своїх послідовників, пішов у пустелю, а потім перейшов річку Мулянка і побудував монастир на В’ятці.

во і згодом навіть стала черницею, оселившись в чоловічому монастирі. Про те, що серед них знаходиться жінка, ченці не знали до самої смерті Пелиго.

21 жовтня: традиції та звичаї

Селяни саме 21 жовтня починали думати про те, який одяг стануть носити взимку. Намагалися підлатати одяг, зшити що-небудь нове. Люди воліли не жартувати з зимою. Відомо, що раніше на російських землях здебільшого був густий ліс, і необхідно було закладати нові поля, призначені для сільськогосподарських потреб. Для цього дерева частково випалювали. З деревини могли виробляти нові хати та інші споруди. Також виготовляли так званий починок, для чого рубали галявину, де згодом розводили вогнище Слов’яни вірили в те, що лісом управляє істота Ліс Чесний. Цей дух практично ніколи не показується людям, є господарем власного простору і намагається не турбувати людство без видимої причини. Цьому суті можна було поскаржитися на інших духів, які загрожують життю і безпеці людини.

Читайте також: Землю накриє магнітна буря небаченої сили: штормитиме декілька днів

21 жовтня селяни опускали на дно водойм бочки з домашніми заготовками. Для цього, як правило, відмінно підходила капуста, огірки. Винахід селян був дуже простим і, тим не менш, допомагало їм перечекати сувору зиму. Справа в тому, що температура води в наступні місяці практично завжди трималася приблизно в районі 0 градусів, а тому, що не замерзала, але при цьому грала роль своєрідного холодильника. Навіть якщо річка покривалася крижаною кіркою, її видаляли, діставали.

Народні прикмети на 21 жовтня

  • Хмари на Пелагею низько пливуть – до морозу.

  • Якщо до 21 жовтня з берези не опало все листя, сніг випаде пізно.

  • Якщо на Пелагею навколо сонця з’являється туманний ореол, то в найближчі дні буде суха і ясна погода.

  • Зірки 21 жовтня яскраво сяють – буде хороша погода, тьмяніють – до негоди.

Що не можна робити 21 жовтня

У день Пелагеї та Трифона категорично забороняється розмовляти по пустощах, інакше в житті може виникнути низка неприємностей. Також не можна байдикувати – Пелагея цінує тих, хто щодня виконує поставлені цілі. 21 жовтня не можна розповідати погані сни до самого заходу. За повір’ями, вони або збудуться, або іншим чином принесуть невдачі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook