23 жовтня 2020 року у світі відзначають Міжнародний день снігового барса. Також Православна Церква вшановує пам'ять мучеників Євлампія та Євлампії. У народі свято називають Євлампій Зимовказівник.

Читайте також: Синоптики попередили про мерзенний холод в Україні

У цей день існують певні заборони, а народні прикмети розкажуть, якою буде погода в найближчому майбутньому, пише OBOZREVATEL.

Міжнародний день снігового барса

Проведений у жовтні 2013 року в Бішкеку Всесвітній форум щодо збереження снігового барса поклав початок новому святу – Міжнародному дню снігового барса, що відзначається відтоді щорічно 23 жовтня. Ця унікальна тварина занесена до Червоної книги через свою малу чисельність і ризик опинитися серед напіввимерлих видів.

Євлампій Зимовказівник

У цей день вшановують двох святих – брата і сестру Євлампія та Євлампію, що жили за часів імператора Максиміліана, гонителя християн. Брат і сестра походили зі знатної сім'ї та жили в Нікомидії. Першим християнство прийняв Євлампій. Дізнавшись про указ імператора про те, що місто має бути позбавлене від християн, юнак посміявся з божевільного розпорядження. Його негайно схопили й привели на суд, де він показав себе вірним християнином: попри всі тортури, Євлампій не зрікся своїх переконань.

Євлампія, дізнавшись про долю брата, добровільно передала себе в руки мучителів. Вона зазнала жорстоких тортур і була вбита разом із братом.

Святі мученики Євлампій та Євлампія

У народі говорили, що Євлампій вогонь запалює і потемки висвітлює, а також називали святого Євлампієм Зимовказівником. Це пов'язано з тим, що зараз стає помітніше, як швидко убуває світловий день.

Також 23 жовтня відзначається День Ангела Андрія, Антона, Юхима, Іларіона, Інокентія, Кирила, Кузьми, Павла, Сави, Сергія, Симона, Степана, Фоми, Якова.

Читайте також: В Україні можуть скасувати переведення годинників: що відомо

Прикмети на 23 жовтня

  • Якщо бруд на вулиці – сніг не випаде до самої Казанської.

  • Якщо мороз не вдарив – зима не настане в найближчі чотири тижні.

  • Якщо протягом дня західна частина неба чиста – дощу не буде.

  • Листя на вербі почало знизу жовтіти та облітати – зима буде ранньою.

  • Вітер зі сходу чи півночі – до похолодання.

Що не можна робити 23 жовтня

  • 23 жовтня не можна замітати підлогу або пилососити – прибираючи сміття з підлоги, можна заодно вимести здоров'я та гроші.

  • Не можна починати щось нове – добрих плодів така справа не принесе.

  • Також цього дня не можна влаштовувати весілля – міцними такі відносини не будуть.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook