25 травня – 145-й день року у григоріанському календарі. До кінця року залишається 220 днів.

Читайте також: У "терміновій справі": через карантин бабуся йшла пішки з Полтави до Києва (фото)

25 травня День ангела відзначають: Денис, Петро, Семен, Іван, Філіп, Федір, Герман, Євдокія, пише "То є Львів".

Епіфанів день, Горобинівка. Православна церква у цей день вшановує пам’ять святителя Єпіфанія Кіпрського, єпископа. Інші назви свята: "Горобинівка", "Червоний каптан", "Єпіфан".

Назву "Горобинівка" цей день отримав на честь одного з найбільш шанованих і улюблених дерев – горобини. Горобина в народі вважалася захисницею від вогню і пожеж. 

Епіфаній ще в молодості познайомився з Лукіаном і прийняв рішення стати християнином, а Лукіан став його наставником і прийняв у свій монастир. З часом Епіфаній став архієреєм у місті Саламін. Він допомагав біднякам і захищав свою віру. Помер він в 403 році.

Традиції та обряди. Цього дня люди просять горобину вберегти будинок від пожежі, захистити себе або когось із близьких від біди, нещастя, злого ока.

Ще один оберіг дня – латаття. З його допомогою лікують від різних хвороб і виганяють нечисту силу. 25 травня квіти цієї рослини вперше можна побачити на озерах і ставках. Старі легенди свідчать, що ця водна рослина не що інше, як русалка, яка перетворилася в латаття. Його не зрізають, а зривають різким рухом, і лише в певні години.

Читайте також: Прийом дітей на вулиці та маски: як працюватимуть дитсадки під час карантину

Приказки та прикмети

– На сході небо червоне – до сухого літа.

– Сонце на зорі у "червоному каптані" – влітку не уникнути пoжеж за сухої погоди.

– На горобині багато цвіту – до хорошого врожаю льону.

– Якщо на ставках на Епіфана з’явилися листя латаття, значить слід було очікувати закінчення заморозків, але якщо бутони все ще були закриті, то чекали на повернення морозів.

– Приносити біле латаття в будинок вкрай небажано – може загuнути вся домашня худоба.

– Якщо в ніч перед далекою поїздкою над лататтям прочитати спеціальну змову і взяти з собою в дорогу, можна не боятися ніяких небезпек.

Що не можна робити 25 травня

Не рекомендується сьогодні пити алкоголь – наслідки можуть бути поганими.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook