Уродженець Ковельщини, який живе у США під час приїду на Батьківщину пішов на незаконне полювання на кабана. Однак замість дикого звіра він застрілив товариша-мисливця. Попри усе, волинянин не дочекавшись вироку втік назад до Америки. Нещодавно ковельський міськрайонний суд виніс йому вирок, який виявився напрочуд гуманним, - інформує «Під прицілом».

Зокрема 6 вересня близько 21 години він разом зі своїм батьком на його автомобілі «Мерседес», та ще з дядьком і двома друзями з с. Зелена поїхали в с. Великий Порськ Ковельського району, де мали проводити нічне полювання на дикого кабана. Товариш закинув у багажник чотири рушниці та ліхтарі. Вже в с. Великий Порськ, до них приєднався ще один знайомий мисливець зі своєю рушницею і після цього вони всі п'ятеро поїхали до поля, ТзОВ «Прометей» в урочищі «Ясенки» на якому росла кукурудза. Автомобіль вони заховали за скиртою соломи. Розбравши рушниці та домовившись про подавання умовних знаків ліхтарями якщо хтось побачить кабана вони розійшлись по кілька людей в різні боки.

Почувши шурхіт кукурудзи чоловік направив ліхтар у той бік і побачив, де помітив блиск, подібний до очей звіра. Він вирішив, що це дикий кабан, хоча самого силуету звіра не бачив, тож прицілившись чоловік вистрілив.

Після пострілу він відразу почув крик чоловіка: «Ой, куди стріляєш». В той момент він зрозумів, що влучив в старшого товариша. Він відразу побіг на місце, звідки чув крик де на землі побачив мисливця, який тяжко дихав. Чоловік вже ні на що не реагував і лише хрипів. На постріл та крики відразу прибігли інші учасники полювання які пригнали автомобіль , аби помістити пораненого та завезти до лікарні. Зловмисник всю дорогу тримав пораненого на руках.

По дорозі, його батько вирішив викинути з автомобіля рушницю з якої ним було поранено чоловіка. В той момент чоловік відчув, що у товариша зник пульс, тому почав робити йому непрямий масаж серця та штучне дихання. За кілька хвилин вони побачили, що їм на зустріч їде карета швидкої медичної допомоги. Лікарі оглянули тіло чоловіка та констатували смерть останнього.

Судмедекспертиза констатувала ушкодження у вигляді садна ребер зліва, садна правого плеча. Однак призвело до смерті потерпілого проникаюче дробове поранення грудної клітки з пошкодженням аорти, правої легені і крововтратою. В крові загиблого алкоголю не було виявлено.

Протоколом відтворення обстановки та обставин події встановлено, що з місця проведення пострілу при підсвічуванні ліхтарем чітко розпізнати силует людини неможливо. Було вилучено три рушниці: марки «Mossberg» АМ 12-го калібру, марки ІЖ-26 12-го калібру та ТОЗ-63 16-го калібру. Четверту рушницю було виявлено в кюветі біля дороги.

Вину чоловіка було доведено повністю. В судове засідання підсудний не з'явився, тож суд ухвалив розглядати справу за відсутності підсудного в заочному проваджені, оскільки той знаходиться за межами України в США. Більше того, протягом грудня 2012 року - лютого 2013 року жодного разу він так і не з'явився в судове засідання. Тож суд розцінив таку поведінку підсудного, як ухилення від явки до суду.

У загиблого чоловіка, лишилась дружина та 4 дорослих дітей. ЇЇ чоловік іноді полював на звірів та приносив додому м'ясо дичини, але яким чином він це добував та з ким і де - жінка не знала. Чоловік постійно зберігав рушницю вдома в зачиненому сейфі, а напередодні повідомив, що збирається на полювання, бо до нього приїде товариш, який мешкає у США.

Жінка в суді заявила що не має до вбивці жодних претензій з приводу вбивства її чоловіка, так як це сталося через необережність. Разом з тим, жінка заявила, що він відшкодував сім’ї загиблого завдані збитки в повному обсязі і просила йому не обмежувати волі, оскільки їхні сім'ї тривалий час підтримують дружні відносини. Більше того, після трагічної події їхні сім’ї теж продовжують дружити і допомогли поховати чоловіка та на даний час надають допомогу.

Ковельський міськрайонний суд визнав чоловіка винним у злочині, передбаченого ч.1 ст. 119 КК України, призначивши покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки. Проте вбивцю було звільнено від покарання, призначеного за цим вироком з випробувальним терміном 1 рік. І скасовано міру запобіжного заходу вигляді підписки про невиїзд.