Сон – важлива складова здорового способу життя. Повноцінний відпочинок потрібен людині, щоби м'язи тіла могли відпочити, а організм мав змогу відновити або замінити ушкоджені клітини. Під час сну в мозку відбуваються важливі процеси: оброблення засвоєної інформації, формування спогадів та очищення.

Читайте також: Чому людям набридає займатися сексом

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун до Всесвітнього дня сну зауважила, що кожна людина має свій оптимальний час для відпочинку.

"У кожного свій оптимальний час – коли лягати спати і скільки годин необхідно для відпочинку. Для більшості здорових людей – це 7–9 годин сну щодня. Для дітей потрібно більше годин сну і чим менша дитина, тим більше вона повинна спати. А ось люди старше 65 років, можуть спати 7–8 годин на добу, і це нормально", − зазначила Уляна Супрун.

При цьому варто враховувати сигнали власного тіла, які можуть свідчити про недостатню кількість сну. Серед них: погане самопочуття після семи годин сну, проблема із зайвою вагою або хронічні хвороби, залежність від кофеїну, бажання заснути за кермом.

І пересипання, і недосипання свідчать про проблеми зі здоров'ям та несуть загрозу різних захворювань. Тому, за словами чиновниці, важливо триматися золотої середини. 

Як швидко та легко заснути?

1. Втомитися не лише морально, а й фізично, завдяки швидкій прогулянці, відтисканням чи пробіжці. Це ще й профілактика серцево–судинних хвороб і деменції.

2. Звільніть вечір від телефонів, комп’ютерів і телебачення. Синє світло екранів стає на заваді утворенню мелатоніну (гормон, який повідомляє тілу, коли треба лягати у ліжко).

3. Проти ночі не пийте ані алкоголь, ані каву. Краще з’їжте вишень і помідорів – в них рекордно багато мелатоніну. Спробуйте нут – у ньому рекордний вміст триптофану, амінокислоти, із якої утворюються мелатонін і серотонін. Випийте чаю із ромашки, меліси чи м’яти, або білий чай.

4. Відкрийте вікна, закрийте штори. Холод, свіже повітря і повна темрява допоможуть зануритися в глибокий сон. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook