Рідкісний для Волині артефакт – прикрасу кінської вуздечки – отримав обласний краєзнавчий музей, - повідомляє Музейний простір Волині.
Нещодавно до збірки Волинського краєзнавчого музею надійшов надзвичайно цікавий, рідкісний для волинського регіону артефакт – скіфська вуздечкова зооморфна прикраса. Її передав до музею лучанин Василь Академицький.
Цей предмет викликає інтерес в першу чергу тим, що знайдений не в Північному Причорномор’ї, де власне проживали скіфи, а у нас на Волині, а саме у с.Марковичі Горохівського району.
Прикраса являє собою фігурний щиток, від верхнього кінця якого відходить вперед голівка тварини, повернута у фас. В місці основи голівки знаходиться круглий отвір для кріплення до ременя.
Відомо, що скіфи приділяли кінському спорядженню не менше уваги, ніж зброї. Це стосувалось як захисту бойового коня так і його прикрашанню. Цьому сприяло величезне значення коня у військовій справі скіфів.
Ще з часів скіфської архаїки для захисту голови коня використовували бронзові литі, а потім – ковані налобні пластини, прикрашені рельєфним орнаментом і зображенням міфологічних героїв. Завдяки збереженим у скіфських курганах артефактам археологам вдалось досить докладно реконструювати оздоблення кінської вуздечки.
Зокрема відомо, що прикраси типу знахідки з Марковичів одягались на середню частину наносного ременя. Повністю аналогічні вироби знайдені у Північному Причорномор’ї і датуються ІV – III ст. до н. е.
Яким же чином така  річ потрапила на територію нашого регіону?
Відомо, що на Волині в цей час проживали неври – племена, які етнічно не були споріднені із скіфами, але мали з ними політичні і торгівельні контакти. Письмова згадка про ці племена міститься у IV книзі давньогрецького історика Геродота «Історія».
Слід зауважити, що розглядуваний нами виріб навряд чи міг бути предметом торгівлі, адже ці прикраси використовували передусім, як уже говорилося, скіфські кінні воїни. Для вияснення цього питання варто згадати, що на Волині зрідка трапляються також знахідки бронзових наконечників стріл скіфського типу. Все це в цілому може свідчити про перебування скіфських вершників на нашій землі, але чи були це військові набіги чи подорож з якоюсь іншою метою наразі можна лише здогадуватися…