Нерідко люди потрапляють в неприємні ситуації зі здоров'ям, що вимагають невідкладної допомоги до прибуття лікаря. У таких ситуаціях народні псевдолікарі часто використовують помилкові, нібито перевірені досвідом поколінь способи надання першої допомоги. Але така допомога не тільки не приносить користі, а й може нашкодити хворому.

Читайте також: Супрун розповіла про небезпеку спалювання восени сухої трави і листя

Добірку склав лікар медицини невідкладних станів Денис Арман, пише Сегодня.

ПОМИЛКА 1. ОБРОБЛЯТИ ОПІКИ ОЛІЄЮ

Багато людей свято впевнені, що опік необхідно поливати олією, щоб уникнути ускладнень і зняти біль. Але олія лише погіршить ситуацію, а ось рятівником в такій ситуації буде звичайна вода.

"Насправді, це може тільки нашкодити хворому, оскільки масло утворює на поверхні обпаленої шкіри теплоізолюючу плівку, яка заважає охолодженню пошкодженої тканини і, таким чином, лише посилює опік. При отриманні невеликого опіку необхідно якомога швидше охолодити його струменем чистої холодної води, перев'язати його і прийняти всередину знеболююче. при великих опіках (площею більше долоні), глибокому опіку, а також при будь-яких опіках слизових оболонок, дихальних шляхів, обличчя і статевих органів необхідно відразу ж звернутися за медичною допомогою", – говорить Арман.

ПОМИЛКА 2. ПІСЛЯ ОТРУЄННЯ ПРОМИВАТИ ШЛУНОК МАРГАНЦЕМ

Промивання шлунка "марганцівкою" – древній і неефективний метод. На думку лікаря, зараз є низка дієвіших і безпечніших методів надання першої допомоги при отруєннях.

"При отруєннях "марганцівку" не п'ють. Цей стереотип прийшов з тих часів, коли всі хвороби лікували пірамідоном. У старі часи не було безпечніших та ефективніших ліків, тому при харчових отруєннях шлунок "мили" слабким розчином перманганату калію. Сьогодні ж при наданні першої медичної допомоги при отруєнні необхідно промити шлунок 5-10 склянками води, після чого двома пальцями проводиться натискання на корінь язика, викликаючи блювоту. Після очищення шлунка пацієнту вводять ентеросорбенти (активоване вугілля або подібні препарати), а далі – прерогатива лікарів.

Потрібно пам'ятати, що цей метод категорично заборонений при отруєнні їдкими хімікатами, а також у непритомних пацієнтів і у маленьких дітей. У цих випадках допомога надається вже професійними медиками (зондове промивання шлунка та інші спеціальні заходи)", – вважає лікар.

ПОМИЛКА 3: НЕПРИТОМНУ ЛЮДИНУ ПОЛИВАТИ ВОДОЮ

Поширений метод привести людину до тями за допомогою води не несе жодної користі хворому, а лише ускладнює фахівцям діагностику причин втрати свідомості.

Читайте також: Про що чоловіки думають найчастіше

"Непритомного хворого не треба поливати водою. Насамперед треба перевірити пульс і наявність дихання, після чого потрібно потримати біля носа хворого ватку, змочену нашатирем. Якщо він не приходить до тями, треба викликати швидку. Обливання водою шкідливо для хворого, а також ускладнює діагностику і умови роботи бригади швидкої допомоги", – пояснює фахівець.

ПОМИЛКА 4. НАКЛАДАННЯ ШИН НА ПЕРЕЛОМИ

Існує думка, що до прибуття лікарів краще допомогою людині зі зламаною рукою або ногою є накладання шин. Але це, знову-таки, лише погіршить ситуацію.

"У жодному разі не варто накладати імпровізованих шин, особливо намагаючись надати зламаній руці або нозі" правильне "положення. Цим ви "досягнете" тільки зміщення кісткових уламків і посилення стану потерпілого, аж до больового (травматичного) шоку. У такій ситуації потрібно дати хворому доступне знеболююче. При роботі з переломами зламану ногу потрібно зафіксувати бинтами або тканиною до здорової, а руку – до тулуба. Якщо перелом відкритий, треба накласти бинтову пов'язку перед фіксацією кінцівки", – розповідає лікар.

Читайте також: Розвінчали три поширених міфи про секс

ПОМИЛКА 5. ПХАТИ ЛОЖКУ ДО РОТА ЕПІЛЕПТИКУ

Багато хто вважає, що під час епілептичного нападу ложка в роті допоможе хворому, мовляв, таким чином він не задихнеться. Але все це помилки, наявність стороннього предмета в роті, передусім, не дає йому повноцінно дихати.

"При виникненні у людини епілептичного нападу категорично заборонено пхати їй до рота, між зубів ложку. Багато людей намагаються робити це, щоб вона "язик не проковтнула "або" щоб не задихнулася". У реальності ж анатомія людини така, що в судомах свій власний язик вона не проковтне. Тонус м'язів при епінападах виключає западання язика. А ось засування до рота сторонніх предметів може призвести до зламаних зубів. Крім того, сторонні предмети можуть потрапити до дихальних шляхів хворого. Ось тоді-то він точно ризикує задихнутися. При виникненні у людини одиничного епінападу необхідно надійно зафіксувати її, щоб під час судом вона не отримала травм. Одиничний напад триває кілька хвилин, після чого хворий зазвичай деякий час спить, а після пробудження не пам'ятає, що з ним сталося. Можливо мимовільне відходження калу і сечі. Швидкої допомоги такий хворий в більшості випадків не потребує. А ось якщо напад триває більше 4-5 хвилин, тоді необхідно викликати бригаду екстреної допомоги", – говорить Арман.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter