Саме завдяки старанням перш за все обласної прокуратури і безпринципності суддів безкарно для рейдерів минув рік так званого слідства. Прокуратура і суди спокійно спостерігали як господарство-клон СГ ТзОВ «Україна-Баїв» грабувало СГ ТзОВ «Україна», переводило активи, розкрадало майно, техніку, знищувало тваринницьку галузь, переоформляло паї селян. Фактів, як для тверезомислячої людини, вистачає для порушення десятка кримінальних проваджень. Тут і статті про  розкрадання майна в особливо великих розмірах, і створення організованої злочинної групи і незаконна підприємницька діяльність через створення фіктивного підприємства, і відмивання (легалізація) коштів, шахрайство, підробка документів, фінансові зловживання та багато інших  порушень. Всі ці факти очевидні, але слідство і прокуратура нічого не хочуть бачити і відповідно не надають  їм належної оцінки. А коли роблять вигляд, що якісь заходи вживають, наприклад висувають рейдерам звинувачення у вигляді запобіжних заходів у формі відсторонення від посад чи обрання домашнього арешту, то корумповані суди і ці заходи скасовують. Прокуратура рішення судів не опротестовує. Через кумівство, сватовство  і, не виключено, підкуп загладжуються всі злочини. 

Обурливим для мене  став такий факт. В Луцькому міськрайонному суді весною цього року мали обрати запобіжний захід, щодо головного бухгалтера СГ ТзОВ «Україна»  Лесі Корольчук, яка вчинила багато фінансових махінацій. Суддя Олег Ющук так і не обрав запобіжного заходу до особи, яка причетна до оборудок і розтрат мільйонів гривень. Одразу після цього розглядалось в суді кримінальне провадження щодо юнака, який вкрав речей на 1200 гривень. Він отримав 4 роки ув’язнення.  От вам і Волинська Феміда - за 1200 гривень дали 4 роки ув’язнення, а за розкрадання мільйонів – нічого! Якщо проходитиме люстрація суддів, а вірю, що це рано чи пізно відбудеться, то суддям Луцького міськрайонного суду Лоліті  Івасюті, Ярославу Артишу і  Олегу Ющуку, які благословляли рейдерів Ігоря Павловича, Василя Ярему та  Лесю  Корольчук на безкарність, відповідальності не уникнути.

 Хотів докопатися до істини в цьому рейдерстві і депутат Волинської обласної ради Анатолій Грицюк. На одній з попередніх сесій він звернувся до новопризначеного прокурора області Анатолія Коцури дати йому відповідь на питання – коли закінчиться кримінальне провадження за фактом рейдерства, чому так довго воно триває, хто винен в тяганині.  Анатолію Петровичу не тількі як колишньому голові обласної ради, а перш за все як колишньому керівнику господарства добре зрозумілі проблеми селян, і миритися з такими шахрайськими методами він не захотів.  Заступник прокурора області Геннадій Парфелюк відповів Анатолію Грицюку: «…Повідомляю, що СУ УМВС України у Волинській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42013020130000034від 11.07.2014, розпочатого за фактом незаконного заволодіння майном СГ ТзОВ «Україна» шляхом його відчуження іншому суб’єкту господарської діяльності за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.364, ч.5 ст.191 КК України. …Досудове розслідування в кримінальному  провадженні триває, здійснення процесуального керівництва доручено групі прокурорів прокуратури області.»

Одночасно прокурор області рапортує голові обласної ради В.С.Вітеру «Прокуратурою області розглянуто запитання депутата обласної ради Грицюка А.П., сформульоване на пленарному засіданні сесії  обласної ради 23.05.2014, щодо публікацій у інтернет-виданні «Під прицілом» стосовно рейдерського захоплення СГТзОВ «Україна» Луцького району. Про результати розгляду запиту повідомлено Грицюка А.П.».

 Як гарно написано, яка ввічливість! Замість того, щоб дати конкретну відповідь на поставлені запитання, дали формальні відписки, які працівники обласної  прокуратури різним заявникам надіслали уже сотні. Замість роботи і конкретних результатів розслідувань – паперотворчість, річний коефіцієнт корисної дії – нуль.  Анатолія Грицюка обурило таке ставлення прокуратури. На минулій сесії він знову звернувся до прокурора області із письмовим зверненням. Процитуємо його : «…Прошу дати мені конкретні відповіді, коли нарешті буде дана правова  оцінка факту рейдерства СГ ТзОВ «Україна» і деребану землі, розкраданню врожаю фермерами Волошенюка І. на території Одерадівської сільської ради».

 

В прокуратурі області зараз, напевне, ламають голову над тим, як дати  Анатолію Грицюку чергову відписку.  Якою вона буде, скоро побачимо.

Із депутатським запитом до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України Олега Махніцького щодо розслідування справи рейдерів звернувся і народний депутат України від «Свободи» Анатолій Вітів.

Ми бачили відповідь Анатолію Миколайовичу, її показав нам начальник Головного управління нагляду за діяльністю правоохоронних органів Генеральної прокуратури України Микола Гошовський. Наша зустріч була не випадковою. Представники СГ ТзОВ «Україна» приїхали в Київ пікетувати Генпрокуратуру з вимогою завершити слідство і притягнути винних до відповідальності.

 

 

Пікетування Генеральної прокуратури України

Делегацію з Волині прийняв саме Микола Гошовський. В письмовій відповіді Анатолію Вітіву, яку продемонстрував нам Микола Іванович, нічого конкретного. Прокуратура мовляв, збирає докази, аналізує їх, всю вину перекладає на слідство, зокрема на слідчу обласної міліції  Надію Желєзну-Бондарук, з вини якої затягнулося слідство, про річну бездіяльність обласних прокурорів – мовчання. Процитуємо нашу розмову з Миколою Гошовським записану на диктофон:

- Хто буде відповідати, якщо люди на жнивах підуть «стінка на стінку»?

- Винні, по закону…

- Минув рік з початку розгляду справи, коли буде закінчення?

- Є притензії до слідчої, як проводилось розслідування…

- Чому прокуратура, коли бачили,що слідча працювала погано, не змусила її працювати належно, або чому не замінили слідчу раніше?

- Наше завдання, і це ми доповіли керівництву, до кінця липня завершити експертизу і слідчі дії…

- Людям в полі доведеться  сказати , щоб почекали жнивувати, поки не завершите розслідування?

- Я не відповідаю за збір врожаю… Законні власники повинні звернутися до суду, повинно бути рішення, воно має виконуватися. Ми вирішуємо питання кримінальної відповідальності Павловича…

- Чи вживаються якісь заходи, щоб обмежити рейдерів?

- Будемо вживати…

Далі Микола Іванович дав двом підлеглим працівникам Генеральної Прокуратури України доручення:

- На жорсткий, щотижневий контроль розслідування цієї справи… Зв'язуйтесь з експертами з Черкас,щоб завершити експертизу… Вирішити питання накладення арешту на майно (рейдерів)… відсторонити їх від посад... Може слідчу не варто міняти, виясніть це питання… Працівники міліції повинні забезпечити охорону громадського порядку, звяжіться з ними… Вивчіть  можливість порушення провадження за 209 ст.( відмивання і легалізація ), потрібно зрозуміти, куди він (Павлович) дів кошти…

Високий київський чиновник з Генеральної Прокуратури України дав селянам надію на справедливість. Та минуло більше двох тижнів, а зрушень у завершенні кримінального провадження не видно, рейдери спокійно розгулюють і здійснюють нові безчинства. Миколо Івановичу, Ви ж давали слово офіцера! Чому Ваші підлеглі не виконують сказане і обіцяне Вами?!

Хочу звернути увагу на важливу деталь в «Письмовому зверненні» Анатолія Грицюка до прокурора області. Анатолій Петрович вказує на нову корупційну схему в розкраданні врожаю громади. І дійсно, минулого місяця,перед жнивами, в Одерадівській сільській раді зявилось три новостворені фермерські господарства, оформлені на матір колишнього голови Луцької райради, головного «регіонала» району Ігоря Волошенюка – Ольгу Волошенюк, колишнього засновника рейдерського СГ ТзОВ «Україна-Баїв» Віктора Кухарука(вийшов із співзасновників, як «смотрящий» 25 лютого ц.р., на другий день після того, як вигнали з посади самого Волошенюка) та Василя Горобця. Тобто, нежданно,як сніг на голову,  зявляються нові власники для збирання готового врожаю ріпаку та інших культур на 218 га земель біля с. Сьомаки. Скоріше за все, ці землі, засіяні ще торік восени, за рахунок громади, затрати по обробітку лягли на людські паї. А  готовий врожай уже підрядилася зібрати шайка «регіонала» Волошенюка.

Як так могло трапитися? А все дуже просто. Дозвіл на оформлення цих фермерських господарств дали у в ГУ Держземагенства області. Заступник керівника цього агенства  Микола Заїка так пояснив ситуацію:

- Раніше ми здійснювали контроль за використанням земель, зараз ці обовязки покладено на інспекцію сільського господарства…

- Саме ваша структурастворила посеред літа нових фермерів для деребану врожаю, хто має нести відповідальність за цей безлад? – перепитуємо.

- Інспекція сільського господарства, вона разом з районними службами надала дані, що ділянки вільні.

 Ось так одні кивають на інших, а винні, на нашу думку, обидві служби. Очевидним є те, що і Держземагенство і інспекція сільського господарства перетворилися в корумповані структури для тіньового використання земель області. Саме завдяки старанням «великих» спеціалістів з Держземагенства разом з «регіоналами» Ківерцівського району  роздерибанено 23,3 га землі в с. Прилуцьке, що неподалік обласного центру. Наділи дісталися людям з інших міст, районів, областей. Прокуратура знаходити винних не поспішає,бо її працівники самі причетні до отримання ласих шматків землі. Ківерцівська райрада на сесії вирішила не допускати Держземагенство до розкрадання земель громади.

Багато серйозних претензій є до контролерів обласної інспекції сільського господарства. Вони із землевпорядниками на місцях, та з окремими головами сільрад допускають незаконне розорювання земель запасу , резерву, державної власності, потурають корупційним схемам щодо збирання необлікованих врожаїв, кошти від реалізації яких ідуть в чиїсь кишені. Нещодавно працівники інспекції стали причетними до крупного криміналу. Під час проведення перевірок, вони не побачили недостачу тисяч тонн зерна. Київські перевіряючі це виявили і виник скандал, що перетворився на кримінальне провадження.

 Постає логічне питання: куди дивляться органи влади району і області? Висловлю свою думку з цього приводу. Нова влада виглядає слабко і безпорадно, бракує інтелекту щоб вникнути в кримінальні схеми тіньової економіки, запроваджені «регіоналами» в минулі роки. Простий приклад. !7 липня ц.р.на засіданні комісії вдалося  разом з депутатами призупинити затвердження технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що надаються в оренду Ользі Волошенюк, Василю Горобцю та Віктору Кухаруку. Було створено відповідну комісію. Однак новоспечені фермери самі вийшли в поле і почали збирати врожай. Поки приїде комісія, перевіряти не буде що, все розкрадуть. Юридично збирати врожай ніхто не має права, адже «фермерські господарства з засновниками В.В.Горобець, Волошенюк О.І., Кухарук В.О. на території Луцького району не зареєстровані».

Відповідно ступати на засіяні поля не мають права, техніку правоохоронці повинні заарештовувати. Всі дії банди Волошенюка на території Одерадівської  сільської ради не законні, винні мають відповідати по закону.

В Луцькій райраді і райдержадміністрації пообіцяли негайно втрутитись в ситуацію, призупинити самозванних  фермерів. А де ж міліція і прокуратура? Якщо на Сході колишні «регіонали» відкрито вбивають і грабують людей, забирають житло, машини. банківські кошти, то на Волині колишні прибічнии Януковича вчиняють економічні грабежі, розвивають свою тіньову економіку. Правоохоронці ламати корупційні схеми регіоналів-грабіжників не хочуть, бо, напевне, самі мають з цього зиск.

Ярослав АНДРУСЯК