Апеляційний суд Волинської області поставив крапку у справі про побиття безпритульного громадянина міста Рожище двома працівниками міліції, які мають високопоставлених родичів у прокуратурі та серед представників попередньої влади. Саме прокуратура домоглася для кривдників реального покарання.

Раніше ми уже писали про те, що двоє дільничних інспекторів, старших лейтенантів міліції Рожищенського РВ УМВС звинувачують у тому, що вони перевищили свої службові повноваження та побили чоловіка, який зрештою лишився інвалідом ІІІ групи довічно.

Як розповідав сам потерпілий Борис Бекурин, у жовтні 2011 року двоє дільничних інспекторів Віктор Рудись та Андрій Масалов у ході планової перевірки з дотримання режиму адміністративного нагляду приїхали до гуртожитку при реабілітаційному центрі, що у місті Рожище.

Правоохоронці, не довго думаючи, запропонували Борису Бекурину «співпрацювати» з ними, тобто доповідати хто, коли та як порушує правила адміністративного нагляду. Однак чоловік відмовився, за що, як доводив і поплатився власним здоров'ям.

Як свідчив потерпілий, міліціянти спочатку вдарили його у груди, а згодом ще й двічі били ногами в пах. На суді чоловік розповів, що одразу після побиття він втратив свідомість, а опритомнів уже зранку весь у крові.

Того ж ранку чоловік викликав швидку і медики доправили його в лікарню.

Потерпілий запевняє, що обстеження проводив лікар на прізвище Басалик, і він є родичем начальника Рожищенського райвідділку Олександра Басалика.

Молодий хірург Басалик не одразу провів невідкладну операцію, а відправив Бориса Бекуріна шукати гроші, мовляв почне оперувати його лишень тоді, коли той зможе заплатити за лікування.

Борис Бекурін одразу ж звернувся по допомогу до власника гуртожитку, у якому проживає, Олександра Бандури.

І лишень після цього йому зробили операцію. Прокурор Катерина Балас також повідомила в суді, що до лікарні потерпілий прибув о 9:40 ранку, а операцію йому зробили лише о 14:00 годині.

Зауважимо, що й Рожищенська центральна лікарня та Волинська обласна клінічна лікарня, у яких проходив лікування Борис Бекурин, звернулися до суду з цивільним позовом про відшкодування витрат на лікування чоловіка, а в інтересах медзакладів також виступає прокуратура.

Колегія суддів Волинскього апеляційного суду взялася знову досліджувати деякі матеріали справи, зокрема, висновок судово-медичної експертизи, у якому йдеться про те, що при падінні з висоти власного зросту неможливо отримати травму такого тяжкого ступеню. А також експретиза підтвердила, що такі ушкодження можна отримати лише внаслідок сильного удару тупим предметом.

Після двогодинного засідання колегія суддів довго радилася і зрештою прийняла рішенням, згідно якого Андрій Масалов та його екс-колега Віктор Рудись визнаються винними у скоєнні тяжкого злочину.

Апеляційний суд Волинської області засудив Андрія Масалова до 8 років, а Віктора Рудися до - 7 років ув'язнення з позбавленням обох права обіймати посаду протягом 3 років.

Крім того, обох кривдників позбавили звання старшого лейтенанта міліції та зобов'язали солідарно сплатити на користь потерпілого 70 тисяч гривень моральної шкоди, а також відшкодувати кошти, які були витрачені на лікування як самим потрепілим так і медичними закладами.

Чоловіків взяли під варту просто у залі суду одразу ж після проголошення вироку.

Чи подаватимуть правоохоронці касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду, допоки невідомо.