Для поліпшення самопочуття є маса методів. Але довіряти їм усім поголовно не варто. Адже дуже багато серед думок про здоров’я є помилкові. Які ж твердження і поради є не більше, ніж міфами, йдеться у матеріалі порталу ukrhealth.

Міф №1: холодна температура провокує хвороби

Так, люди частіше хворіють восени і взимку. Однак це не залежить від температури на вулиці. Дослідження показало, що люди, які застудилися, заражаються з точно такою ж ймовірність, якщо знаходяться в теплі вдома. Аналогічні ризики у тих, хто гуляє на вулиці. Насправді ж поширення захворювання залежить від контактів з інфікованими людьми. Відсутність провітрювання приміщень теж впливає на ризики.

Міф №2: треба висипатися у вихідні

Дуже часто люди в будні не висипаються в гонитві встигнути все заплановане на день. А ось у вихідні нібито можливо відіспатися за весь тиждень. Але це помилкова думка. Сучасні дослідження доводять, що якщо протягом тижня спати по чотири години, а у вихідні – по 10 годин, то самопочуття людини буде незадовільним. Тому має сенс спати кожен день по 7-8 годин, щоб здоров’я залишалося на належному рівні.

Міф №3: не можна їсти після 18:00

Вважається, що споживання їжі після 18:00 обіцяє зайвими кілограмами, тому люди, які худнуть прагнуть не їсти вечорами. Але це поширений міф, який давно переходить від одного покоління в інше. Але правди в цьому твердженні абсолютно немає. Не варто пропускати прийом їжі, аби схуднути. Важливо харчуватися збалансовано, стільки, скільки потрібно організму. Адже найголовніше, щоб калорії спалювалися, тоді і вага буде в межах допустимої норми. А ось терпіти голод – не найкраще рішення, якщо ви хочете зберегти здоров’я.

Міф №4: читання при поганому освітленні псує зір

І ще досить поширений міф – читати в погано освітленій кімнаті строго настрого заборонено, так як через це псується зір. Якщо вірити деяким дослідженням, при поганому освітленні очі дійсно будуть відчувати дискомфорт, однак це не більше, ніж втома і сухість, що ніяк не вплине на збереження зору.

Міф № 5: вітамін С бореться із застудою

Коли людина застуджується, їй рекомендують їсти більше вітаміну С. Але це не панацея від такого захворювання. Це не більше, ніж самонавіювання, яке в деяких випадках працює. Але насправді вітамін С має ефект плацебо.

Міф № 6: яйця кожен день є шкідливо

Яйця містять холестерин, тому більшість і вважають, що їх дуже небезпечно їсти щодня. Але це поширений міф, який не відповідає дійсності. Адже в цьому продукті не так вже й багато холестерину. Дозволено з’їсти одне-два яйця в день, що ніяк не позначиться на здоров’ї і самопочуття. Крім того, яйця містять багато поживних речовин, наприклад, омега-3, що благотворно позначається на стані серцево-судинної системи.

Міф №7: худі люди здоровіші

Всім відомо, що надмірна вага і ожиріння є згубними факторами для здоров’я. Тому зараз схуднення підноситься як панацея від усіх хвороб. Однак ніхто не замислюється, що худі люди – теж люди. Вони теж здатні хворіти, а при недостатній масі тіла і зовсім серйозно б’є по здоров’ю. Наприклад, у них вище ризик серцево-судинних хвороб, пневмонії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook