Військовослужбовці частини В0259 випробували на міцність захисні габіони, розроблені луцькими волонтерами.

Укріплення представляють з себе дротяні ємкості, півтора метри висотою, обшиті з середини цупкою тканиною. Ємкості швидко монтуються, прикріплюючись дротяною спіраллю одне до одного, та заповнюються піском, – повідомив прес-секретар 14-ї механізованої бригади, - інформує БУГ.

Такі габеони легко складаються і їх просто перевозити. Стрілецька зброя їх не пробиває, але ми ніколи не випробовували їх вогнем важкої зброї, – розповідає Віталій Бобер, директор луцького хлібзаводу «Січкарівка», який привіз захист на випробування.

Наповнені піском дротяні куби спочатку обстріляли з ручних гранатометів, потів з стаціонарного гранатомету, «фаготу», зенітної установки, та гармати «рапіра».

Попри шквальний вогонь, та прямі влучення захист гідно тримався. Передня стінка виявилась вщент, але у задній виявилося лише кілька пробоїн.

Розробка волонтерів є вітчизняним аналогом натовських захисних систем. За допомогою таких габеонів можна у надзвичайно короткий строк посилити слабкі позиції ЗСУ, або облаштувати блокпост. Волонтери, які показали військовим розробку шукають спонсорів, які б придбали матеріали для виготовлення габеонів. За наявності матеріалів вони готові безкоштовно зайнятись їх виготовленням та доставкою у зону АТО.