Мешканці селища Жовтневого, що підпорядковується Нововолинській міській раді, повідомили про серйозну проблему - лічильники, які у них зняли для перевірки, не повернули, та ще й змусили купувати нові за власні кошти. Про це пише Нововолинськ діловий.

Мешканка Жовтневого Людмила Зіменко розповіла: «18 березня у нас зняли лічильники для перевірки. Процес знімання був більше схожий на пограбування, бо знімали лічильники похапцем і навіть акт про зняття належним чином не оформили. Ні через 2 тижні, ні через 3 нам лічильників не повернули. 4 червня абсолютно всі власники отримали повідомлення про те, що їхні лічильники дають великі похибки у вимірюванні і для подальшого використання не придатні».

«Ваші лічильники недораховують газ, - запевнили газівники. - І запропонували нам придбати і встановити нові лічильники - усе це нашим коштом. У ту групу лічильників потрапив і мій, хоча планова перевірка його мала відбутись аж за 20 місяців. Лічильник у мене просто відібрали, попри мої протести. Усе це неподобство обурило наших людей, і ми почали з'ясовувати, що ж відбувається. Тепер, після численних телефонних дзвінків і ходіння по кабінетах, ми з'ясували, що деякі посадовці змовились і розробили шахрайську, як вбачається, схему».

За словами Зіменко, ПАТ «Волиньгаз» уклало угоду з польською фірмою - виробником мембранних лічильників «Метрікс», і саме тому всі роторні лічильники планують замінити на мембранні.

 «Наші українські заводи «Арсенал» у Києві і «Новатор» у Хмельницькому й надалі випускають роторні лічильники. Ніякої заборони на встановлення роторних лічильників не існує. На заводах нам пояснили, що лічильники відповідають усім стандартам і ремонтуються, а у заводів є всі відповідні ліцензії. Належне технічне обслуговування лічильників забезпечує метрологічна лабораторія, яка їх перевіряє раз на 5 років, тобто та, яка їх списала, хоча лічильники можуть слугувати не менш як 20 років. Начальник газового господарства в Нововолинську категорично відмовився встановлювати наші роторні вітчизняні лічильники і пообіцяв, що придбані нами нові роторні лічильники лабораторія забракує, тому нам треба купувати саме ті, що каже «Волиньгаз». Тобто лічильники тієї польської фірми, з якою ПАТ уклало угоду», - каже Зіменко.


Зазначають, що основний недолік мембранних лічильників полягає у тім, що мембрана розтягується через рік-два і на місце вже не стає, внаслідок чого лічильник рахує спалювання газу більше й більше, ніж є насправді, а споживач про все це й не здогадується. Таким чином, рівень споживання газу зростає — принаймні на папері. Адже лічильники рахують, а люди платять. Коли уряд закликає економити природні ресурси, використання природного газу «зросте» в рази. Українці і Україна будуть дуже непривабливо виглядати в очах міжнародної спільноти. Нас вважатимуть транжирами. І за якою ж ціною буде газ, якщо замінювати лічильники коштом споживачів?»

Ось яку відповідь на запит надали у виконкомі Нововолинської міськради:


«Селищному голові Рудю, гр-нам Синюк, Зіменко та іншим у селищі Жовтневому
На усне звернення громадян у кількості 15 чоловік із питання повірки газового лічильника G4-РЛ, яке було озвучено на особистому прийомі першого заступника міського голови, секретаря ради В.Рожелюка в смт.Жовтневе 27 червня 2015 року, повідомляємо.

Досягнута домовленість із керівництвом ПАТ «Волиньгаз», а саме:

1. Призупинити масову повірку й демонтаж лічильників даного класу.
2. Відносно лічильників, придбаних за власні кошти й опломбованих, повторна повірка буде проводитись безкоштовно.
3. Повернути абоненту Зіменко А.П.лічильник, який був знятий із порушенням терміну повірки.
4. ПАТ «Волиньгаз» не має права закупляти і продавати лічильники, бо не є торгівельною організацією.
5. Абонентам, у яких лічильники зняті й не пройшли випробування, пропонується придбати лічильники власним коштом, а встановлення приладів обліку газу працівники Нововолинського управління з експлуатації газового господарства ПАТ «Волиньгаз» проведуть безкоштовно.

Перший заступник міського голови, секретар ради В.Рожелюк».


Здавалося б конфлікт вичерпано, пише журналст видання. Та пощастило тільки тим, зазначає вона, до кого газівники не дісталися. Масову повірку і демонтаж лічильників лише призупинено, а ті, у кого прилади зняли, все ж таки мусять купувати нові лічильники.