Скарлатина — це бактеріальна інфекція, основним симптомом якої є великі червоно-рожеві нашкірні висипи. У наші дні це захворювання зустрічається відносно рідко і протікає в м’якій формі. Однак для вагітних жінок воно несе неабияку небезпеку.

18-річна лучанка Тетяна, навіть подумати не могла, що в такому віці підхопить цю хворобу. Молодший братик приніс інфекцію з дитсадка. Дівчина вже була на 8-му тижні вагітності і саме готувалась до весілля. 23 червня молода жінка пішла здавати аналізи, однак лікар її одразу попередив, що скарлатина може повпливати на плід. За словами гінеколога, перенесення такої доволі дитячої хвороби на ранніх термінах вагітності несе непоправну шкоду дитині і малюк може народитися з вадами розвитку.

Вже через тиждень, отримавши результати аналізів, лікарі порекомендували молодій жінці якнайшвидше переривати вагітність, допоки ще порівняно невеликий термін. Матір після перенесеної хвороби ні на крок не відходила від доньки і розуміючи, яку непоправну шкоду може заподіяти малюку скарлатина, підтримала рішення доньки зробити аборт. Наречений Тетяни, який постійно опікувався дівчиною, також дав згоду. Однак, з огляду на молодий вік дівчини, медики порадили не робити хірургічний аборт, адже, як відомо він може нести негативні наслідки для організму, а тим паче при першій вагітності – навіть безпліддя. Тож дівчина звернулась до Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги до лікаря-гінеколога Івана Галки з проханням обстежити її і провести медикаментозне переривання вагітності. Спеціаліст підтвердив, що такий метод менш травматичний для здоров’я молодої жінки і матиме легші наслідки, аніж хірургічний аборт або ж вакуумна аспірація.

Порадившись, Тетяна вирішила погодитись на медикаментозне переривання вагітності. Тож мама дівчини одразу поцікавилась в лікаря, які препарати треба приймати і як триває процедура. Натомість лікар запевнив, що такий метод не вимагає госпіталізації і досить лише прийняти кілька пігулок, після чого плід вийде сам. Тож, лікар порадив пацієнтці препарат CYTOTEC, проте одразу поспішив запевнити, що його в міських аптеках не знайти. Мовляв, більшість подібних препаратів можна приймати до 9 тижнів. Однак, за його словами, ці таблетки – італійського виробництва і результат гарантований.

Разом з тим, лікар одразу запевнив, що має прямий контакт з постачальником, який оперативно може привезти пігулки прямісінько до нього в кабінет. Щоправда, і коштують вони не мало – 1650 гривень за 4 таблетки, плюс 1 таблетка, яка провокує сам викидень. Мовляв, препарат закородонний, італійський, якісний, а тому й ціна дещо вища, аніж на подібні медикаменти вітчизняного виробництва. Переконання лікаря подіяли на Тетяну з матір’ю і вони погодились придбати препарат просто в його кабінеті. Лікар одразу ж набрав з мобільного постачальника, який вже через пів години привіз до поліклініки обіцяні диво-пігулки. Жінка розрахувалась з «провізором» і отримала на руки блістер з чотирма таблетками і окремий відрізаний кутик пластикової упаковки зі ще однією пігулкою.

Лікар просто в кабінеті дав Тетяні випити препарат і порадив, якщо з’являться місячні – випити ще 2. Разом з тим він запевнив, що за 2 тижні усе має «вийти» і аби дівчина прийшла до нього на огляд коли вже не буде ніяких супутніх ознак.

2 тижні поспіль Тетяна нездужала з болями та кровотечею, однак лікар по телефону запевнив, що так воно і має бути. Коли ж вже 14 днів після приймання таблеток минуло, і матір Тетяни звернулась до лікаря, аби той оглянув дівчину – він знову запевнив що все так і треба, адже це все-таки викидень, спровокований медикаментами і організм жінки має очиститись. Разом з тим він порадив прийти їй на огляд коли все минеться.

Ще тиждень Тетяна проходила з кровотечею, поки її матір не взяла доньку за руку і не привела на огляд до лікуючого лікаря в поліклініку.

Однак почувши на цей раз, що симптоми не припинились, гінеколог не на жарт перелякався і одразу ж відправив молоду жінку на УЗД. Результати були просто приголомшливі – внаслідок дії препаратів плід завмер, однак вже встиг добре прикріпитися до стінок матки і не вийшов назовні. Таким чином спеціалісти діагностували у дівчини завмерлу вагітність, з якою вона проходила ледь не цілий місяць.

Лікар, вочевидь, не очікував цього і неабияк злякавшись, одразу побіг в аптеку купувати таблетки. Розуміючи усі наслідки того, що завмерлий плід не вийшов назовні, спеціаліст одразу призначив їй «Доксициклін» і «Транексан». Та найцікавіше те, що зрозумівши, що ліки не подіяли на такому терміні вагітності, аби не було претензій, лікар поспішив повернути жінці гроші, однак віддав матері Тетяни всього 1450 гривень.

Натомість, нам вдалось відшукати в інтернеті де можна замовити препарат CYTOTEC, оскільки в аптеці його не знайти. Таким чином, виявилось, що упаковка цих таблеток коштує 1580 гривень за 50 штук. Тож не складно порахувати, який це вдалий бізнес – 12-15 тисяч гривень чистого прибутку на одній пачці, якщо продавати їх пацієнткам не пачками, а по кілька штук, відповідно до визначеної схеми прийому.

Попри це, коли лікар виявив, що препарат не подіяв, він запевнив, що поклопочеться в міській клінічній лікарні, аби Тетяну взяла під особистий контроль завідуюча гінекологічним відділенням, де їй зроблять хірургічний аборт і видалять завмерлу вагітність.

Тетяна з матір’ю вже добре зрозуміли, що диво-пігулки, які так нахвалював та рекомендував лікар, завдали молодій жінці ще більшої шкоди, наслідки якої досі не відомі.

В той же час медик почав наполягати на тому, що це сама Тетяна винна у всьому. Мовляв він казав, що треба з’явитися через 2 тижні після прийому пігулок на огляд. Однак вона прийшла за його словами лише через 3 тижні. За його словами, постійна кровотеча мала б спонукати дівчину прийти на огляд для перевірки. Ба більше, лікар запевняв і Тетяну і її матір, що навіть присилав за місцем проживання дівчини свою медсестру, яка мала б повідомити про те, що їй варто прийти до лікаря. Та жінка одразу спростувала це, адже усі 3 тижні Тетяна не ходила ані на роботу, ані на навчання і постійно перебувала вдома. Окрім кровотечі та невпинного болю внизу живота молода жінка замкнулась в собі і психологічно тяжко переживала переривання вагітності. Вона влітку готувалася виходити заміж, проте дитяча інфекція звалила її з ніг і в подальшому позбавила омріяної дитини. Тетяну як міг підтримував її наречений, який постійно доглядав за нею і ні на крок не відходив. Тож навіть він запевнив, що протягом тих 3-х тижнів до них ніхто з медиків не навідувався, та ні про ще не нагадував і не попереджав. Та й відколи це з державних клінік почали посилати до середньостатистичних пацієнток з нагадуваннями про черговий прийом у лікаря чи якісь аналізи. Максимум – це дзвінок лікуючого лікаря, медсестри чи працівника лабораторії, з повідомленням про те, що результати аналізів вже готові. Тож у казку про те, що лікар присилав до Тетяни свою медсестру – жінки не повірили.

Попри усе, дівчину поклали на стаціонар в гінекологічне відділення, де їй зробили інструментальний аборт. Лікар, який проводив операцію у розмові розповів Тетяниній мамі, що плід був у жахливому стані і якби ще кілька днів-тиждень – він почав би розкладатись просто в утробі. В такому випадку сепсису і зараження було б не уникнути і жіночу систему швидше за все потрібно було б видаляти через ураження інфекцією та запальний процес. Разом з тим, він зробив усе можливе, аби вилучити завмерлий плід і повторно пообіді зробив другу «чистку». Тетяна перетерпіла страшні болі і ще цілий тиждень її лікували медикаментами. Велику втрата крові та запальний процес вдалось зупинити, однак понині у пацієнтки підвищена температура і вона змушена буде ще кілька місяців лікуватись.

Лише тоді, коли дівчину направили в стаціонар, Тетяна з матір’ю виявили, що в амбулаторній картці, де лікар-гінеколог з поліклініки вносив результати обстеження – немає жодного слова про призначення. Фактично є лише запис – 9-10 тижнів вагітності, рекомендовано переривання вагітності медикаментозно через перенесену хворобу. І жодного слова про рекомендовану госпіталізацію чи препарати. У висновку - довірившись спеціалісту-гінекологу, дівчина без виписаного рецепту одразу в кабінеті лікаря випила таблетки, які не принесли очікуваного результату, а лише ускладнили ситуацію.

Останнє ультразвукове обстеження показало, що в порожнині матки після перенесених двох чисток у молодої жінки утворились поліпи. Чи зникнуть вони, чи доведеться їх видаляти хірургічним шляхом, поки не відомо. Так само, як і те, чи взагалі колись Тетяна зможе мати дітей.

Коли ж матір Тетяни звернулася до лікаря з вимогою роз’яснити ситуацію та відповісти за халатне ставлення і недбальство – він почав нахабно «вмивати руки». Більше того, стверджують жінки, лікар почав чинити тиск на Тетяну, яка перебувала на лікарняному ліжку, а також на її лікуючого лікаря в стаціонарному відділенні. Через це, недолікувавши, її виписали «заднім» числом. За словами дівчини, Іван Галка погрожував своєму колезі з гінекологічного відділення лікарні певними неприємностями, тож в результаті 16 вересня її виписали додому з температурою. Ба більше, лікар-гінеколог, який продав Тетяні пігулки просто в своєму кабінеті, залучив до війни зі своєю пацієнткою дружину. Жінка, побачивши матір дівчини накинулась на неї у коридорі лікарні зі звинуваченнями, буцім-то вони навмисне наводять наклепи на її чоловіка і лише вимагають у них грошей.

Натомість матір Тетяни розповідає, що у перші дні госпіталізації її доньки лікар і справді приходив до неї з грошима, аби відкупитись. Мовляв приносив не малу суму – 5 тисяч гривень. Однак жінка не погодилась, пославшись на те, що вартість лікування – це одне, а моральні страждання, які перенесла її донька –це зовсім інше. Разом з тим, Тетяна з матір’ю могли б погодитись на те, щоб лікар оплатив її лікування, та жінки не хочуть, аби від диво-пігулок цього лікаря постраждали інші жінки.

Ще один удар у спину чекав на Тетяну вже після того, як вона полишила стіни медустанови. У заключній виписці з історії хвороби вказано діагноз: «Позалікарняний викидень в ходу при завмерлій вагітності 9 тижнів». І жодного слова про медикаментозне переривання вагітності, яке призвело до таких плачевних результатів… Тетяну вразило те, що аби відбілити честь «білого халата», лікар-гінеколог пішов на все і, вочевидь, домігся, аби лікар зі стаціонарного відділення написав потрібний діагноз, який не завдасть шкоди його репутації та бізнесовим «фармацевтичним» інтересам.

Чи піде до суду, Тетяна ще не вирішила. Та й з чим іти – документів, які б підтверджували призначення препарату CYTOTEC лікарем, у них немає. Є лише блістер від закордонних таблеток, які, розповідає, так рекламував та радив лікар. Варто зауважити, що у реєстрі лікарських засобів препарат CYTOTEC відсутній, що фактично вказує на відсутність ліцензії на продаж цього препарату в Україні. Аналогів, як виявилось на фармацевтичному ринку – вдосталь, однак саме цей препарат дійсно в аптеках не знайти. В інтернеті можна знайти всього кілька оголошень про продаж препарату CYTOTEC, та й то без жодної ціни. Тож і дізнатись його вартість насправді офіційно досить важко.

Зокрема, про це розповіли журналістам сама Тетяна та її мама Любов. Натомість, ми звернулись і до лікаря-гінеколога КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Івана Галки, аби він прокоментував ситуацію. З огляду на те, що інформація, яку оприлюднює сам пацієнт, вже не є лікарською таємницею, спеціаліст був не проти розповісти про випадок з молодою жінкою.

Зокрема, за словами Івана Галки, Тетяна прийшла до нього після УЗД і сказала, що хоче переривати вагітність медикаментозним методом. Мовляв попередньо, він оглянув результати діагностичного обстеження, і дав методичку, аби дівчина змогла ознайомитись з інформацією про переваги та можливі ризики такого методу. Разом з тим, Іван Галка спростовує інформацію про те, що через перенесену хворобу він порекомендував Тетяні саме такий варіант переривання вагітності. Більше того, лікар заявив, що не знає чи таке рішення було вдійсності прийняте через те, що молода жінка перехворіла скарлатиною, оскільки за його словами довідки чи попереднього діагнозу він не отримав. Мовляв, вона прийшла з проханням перервати вагітність медикаментозним шляхом і він відповідно, дав їй перечитати відповідну інформацію та, зробивши відповідний запис в картці, поставив штамп «З ризиками обстеження та лікування ознайомлена». Опісля цього Тетяна підписалась, що дійсно ознайомлена, чим фактично завірила згідно протоколу, що у неї була бесіда з лікарем і вона дала згоду на здійснення процедури.

«УЗІ треба було зробити через 2 тижні. А де вона ділася на 2 місяці, я не знаю. Вона з’явилася 7 вересня, а була 30 липня. Я звідки знаю чим вона перехворіла. Довідки не було, нічого не має. І написано у мене в карточці – пацієнтка бажає перервати вагітність медикаментозним шляхом. Я не знаю про хворобу, бо я не мав ніяких довідок на руках. Я тільки чітко описав те, що вона хотіла – вона сказала «я хочу переривати вагітність медикаментозним шляхом. Я ознайомлена. Через 10-14 днів їй просто треба було зробити УЗІ, а чого вона не зробила, де вона була 2 місяці - я не знаю», - розповів Іван Галка.

Разом з тим, він зауважив, що наголошував пацієнтці на тому, що і медикаментозний метод може мати побічні дії такі, як гіперкровянисті виділення, мовляв просто треба було усе робити під наглядом лікарів.

Що ж до препарату CYTOTEC, чи будь-яких інших, то лікар категорично заявив, що жодних препаратів Тетяні не призначав. Більше того, він запевнив, що дівчина не хотіла робити аборт, натомість її мама настоювала на цьому. Тож на питання, чи все-таки він їй рекомендував і продав «хороші» таблетки відповів однозначно:

«Абсолютно ні. Вона вже знала які препарати можна. Навіть тут написано які можна вдома (в методичці, - прим.авт.). Я їй це все показав. Це все продається в аптеках - йдете собі замовляєте й маєте. Вона сама все знала і сама все сказала і вирішила. Ці препарати є написані, і вони є в аптеках», - заявив Іван Галка.

Вислухавши всі сторони, ми звернулись за порадою до незалежного експерта – фахівця, який не знає про ситуацію та конфлікт між пацієнткою та лікарем, однак компетентно може прокоментувати ситуацію. Таким чином, завідувач Центру планування сім’ї і репродукції людини Лариса Шендибило розповіла, що дійсно медикаметнозний метод переривання можна застосовувати при вагітності до 9 тижнів, або до 63 днів затримки.

«Медикаментозний метод переривання вагітності вважається менш травматичний, аніж будь-який інший спосіб, навідь вакумний, і найбільш безпечний. Але в умілих руках і спеціалістом, який знається на цьому. Адже при будь-якому випадку інструментальне втручання несе за собою більше травмування жіночої системи та додаткове інфікування, - розповідає Лариса Шендибило, - Під час застосування такого методу спочатку вводять препарат антипрогестеронової дії «Міфепристон», тобто різко знижують рівень прогестерону. А потім через кілька годин дається пігулочка для того, щоб відбулась еллімінація цього плідного яйця. Це другий раз через 48 годин даються жінці простогландини. Є різні схеми для різних днів затримки. Чим мерший термін, тим менша кровотеча».

Що ж до мінусів, які можуть понести певні негативні наслідки, може бути недостатня доза препарату або не витримані періоди по годинах прийому. Це в свою чергу, за словами завідувача Центру планування сім’ї і репродукції людини Лариси Шендибило, може призвести до ускладнень.

«Ускладенння ще можуть бути які – дуже щільно прикріпилося запліднене яйце, відповідно не відбудеться елімінація. Інколи може дати кровотечу, інколи довготривалі кровотечі. Будь-який аборт, і медикаментозний, і інструментальний несе небажані наслідки, адже організм жінки вже навіть на таких ранніх термінах починає перелаштовуватись на новий режим заради того, аби виносити і народити здорову дитину. Відбуваються дуже великі зміни в організмі жінки і з яєчниками, і з гормонами. І тут – усе різко обривається. Тому йдуть зворотні отакі моменти», - розповіла у коментарі виданню лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікації Лариса Шендибило.

За словами фахівця, медикаментозні методи переривання вагітності дійсно більш підходять для жінок, які ще не народжували, оскільки менш травматичні. Однак в будь-якому разі краще, аби усе відбувалось під контролем лікаря в стаціонарі. Мовляв, після прийому препаратів за індивідуально підібраною схемою лікар повинен зробити ультразвукову діагностику і пересвідчиться, що плідне яйце вийшло.

Що ж до Тетяни, то молода жінка визнає, що, довірившись лікарю, сама поплатились за це. Та разом з тим, наголошує на тому, що лікар повинен відповісти за, на її думку, халатність і недбальство, яке призвело до таких тяжких наслідків.

Наразі Тетяна з матір’ю готуються звертатись до прокуратури та відповідних котролюючих служб з вимогою перевірити діяльність цього лікаря і притягнути його до відповідальності. Більше того, з огляду на те, що торгівля медичними препаратами за межами відповідних установ, які мають на це дозвіл (а з огляду на все, лікар-гінеколог наврядчи має дозвіл на торгівлю неліцензованими препаратами у себе в кабінеті), вони намагатимуться довести протизаконну діяльність медпрацівника. Разом з тим, жінки вже звернулись до юристів та журналістів з проханням висвітлити свою історію в ЗМІ, оскільки медикаментозне переривання вагітності останнім часом набирає все більше популярності серед інших методів, однак наслідки цього – часто не менш плачевні. Також вони просять, аби через пресу відгукнулись ті жінки, які також постраждали внаслідок діянь цього лікаря. А з розмов медпрацівників гінекологічного відділення, Тетяна – не єдина жінка, яка потрапила з ускладненнями на операційний стіл через прийом таких чудо-пігулок. Тож за словами жінки, скоєного вже не повернеш, однак наразі вона хоче притягнути лікаря до відповідальності за неналежне виконання його обов’язків і попередити надалі подібні випадки серед інших жінок.