Новий, «британський» штам коронавірусу найбільше вражає молодь і людей працездатного віку. Летальність COVID-19 серед цих категорій пацієнтів підвищилась.

Читайте також: Комаровський розповів, коли хворим на коронавірус потрібна госпіталізація

Про це в інтерв'ю УНІАН розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Наталія Матолінець.

«У нас є різні пацієнти, але дійсно, британський штам найбільше вражає молодь, людей працездатного віку. На сьогодні у нас наймолодша пацієнтка − 22 роки. Це дівчина, у якої виявлений цукровий діабет та тяжка пневмонія, вона на штучній вентиляції легень, боремося за її життя. Найстаршому нашому пацієнтові у реанімації 89 років. Тобто є різна вікова категорія, але найбільше поступає пацієнтів у віці від 46 до 53-60 років», − розповіла лікар.

За її словами, ці люди ходять на роботу і зазвичай просто не звертають увагу на тривожні симптоми − температуру, ломку, нежить.

«От вони ходять-ходять… Самі потім кажуть, мовляв, та я випивав щодня по 3 грами парацетамолу, бо піднімалась температура. А потім в один момент зранку прокидаються (9-12 доба) і вже таблетка не допомагає. Їх привозять каретою швидкої допомоги, а там 80-90% ураження легень», − розповідає Матолінець.

За словами лікарки, її медзаклад вже навіть не бере пацієнтів з ураженням легень менше за 70%, адже хворих з тотальним ураженням стало забагато. 

«Раніше, під час другої хвилі, ми працювали з пацієнтами з ураженням 40-50%, але то були люди старшого віку. А зараз молодь і 80-90% ураження…», − пояснила вона. 

За словами медика, летальність серед пацієнтів на стаціонарі дуже висока. 

«Можливо, у цифрах так, як було і торік влітку, але тоді помирали пацієнти категорії 80+, а тепер 50+, це дуже страшно. Якщо в цифрах, то в нашій лікарні з 55 пацієнтів в реанімації за добу помирає в середньому 3-5 осіб», − повідомила Матолінець.

Читайте також: «Постковідний« синдром: лікар назвав симптоми

Третя хвиля коронавірусу в Україні

  • На початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні почалася третя хвиля коронавірусу. Він додав, що у зв'язку з цим існує загроза нового жорсткого локдауну.

  • На сьогодні 11 регіонів України перебувають у «червоній» зоні епідемічної небезпеки. Однак загальнонаціональний локдаун поки не вводиться.

  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що «британський» штам коронавірусу «тероризує» Україну. За словами міністра, «британський» штам коронавірусу більш заразний, більш «молодий», з високим відсотком ускладнень та тяжкою клінічною картиною.

  • За даними сервісу Worldometers, станом на 7 квітня Україна вийшла на перше місце в Європі за смертністю від COVID-19.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook