Українці відсвяткували велике свято – День незалежності. До цього дня наші предки йшли довгими століттями. І от нарешті ми її маємо, нашу Україну! Їй виповнилося 26. Кожному з нас є чим пишатися і за що дякувати. До свята редакція 24 Каналу зібрала 26 причин любити Україну.

№1 За моря

Не усім країнам пощастило мати вихід до моря. Україна ж має їх аж два! Містичне, без життя на глибині Чорне море та найдрібніше у світі, багате рослинними та тваринними організмами Азовське. За кількістю риби на одиницю площі Азовське море в 6,5 разів перевищує Каспійське, в 40 разів – Чорне та в 160 разів – Середземне море. До речі, слов'яни називали Азовське море Сурозьким або Синім. Тож маємо, по суті, Чорне і Синє моря.

№2 За гори

В Україні дуже різноманітний рельєф. І нам пощастило, що на території України є гори! Прекрасні Карпати та неймовірні Кримські гори. Природа Карпат неймовірна і вражаюча. Тут налічується близько 2 тисяч різновидів рослин! А ще Карпати – це східне відгалуження Альп. Флора і фауна Карпат і Альп дуже схожі, хоча геологія Карпатських гір складніша.

№3 За ліси

Майже 16% території України вкриті лісами. Загальна площа – понад 10 млн га. За біорізноманіттям наші ліси посідають одне з перших місць у Європі.

№4 За степи

Степи України унікальні і дивовижні. Степова зона розкинулася на півдні та сході нашої країни і займає майже 40 % її території. Однак, якщо не зупинимося, має шанс втратити цю унікальну природню зону… За останні 150-200 років вона перетворилась на найбільш розорану частину Європи. У деяких районах частка ріллі досягла 85-95%.

№5 За природні парки

Українська природа неймовірна! І вона потребує захисту і охорони. Тож тут є чимало заповідників та національних парків. Національні парки в Україні дуже різні та унікальні. Загальна площа під захистом держави – близько 1,111,600 га, або 1,84 % площі України.

№6 За ріки і озера

Якщо порахувати усі великі і маленькі річки разом виходить 63 тисячі! Загальна довжина річок і потічків понад 206 тисяч км. З них 93% завдовжки менше 10 км; річок завдовжки понад 10 км налічується 3 219, а їхня загальна довжина становить близько 74 тисяч км. Середніх річок налічується 81 із загальною довжиною в межах України 15 488 км.

Ще в Україні багато мальовничих озер! На території нашої держави є близько 20 тисяч озер, з них 7 тисяч – площею більше 10 га. Найбільше озеро – Ялпуг – розташоване на Одещині. Найглибше – Світязь (одне з Шацьких озер).

№7 За архітектуру

В Україні є на що глянути. І так вважають не лише самі українці. 7 об'єктів з України входять до списку світової спадщини ЮНЕСКО. А це приблизно 0,65% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі. Зважаючи на розміри світу, не так вже й мало! З них 6 є культурними об'єктами та один – природнім. Також чимало архітектурних споруд України є у списку, який пропонують включити до світової спадщини. А значить їх цінують у світі!

№8 За міста і села

Україна – територіально найбільша країна Європи. Тож у нас багато міст, містечок та сіл. Усі вони різні і мають свою цікавинку. Загалом в Україні 460 міст. Офіційно в України 3 міста-мільйонера за кількістю населення і ще кілька дуже близьких до цієї позначки. Сіл в Україні близько 28 тисяч. Однак з кожним роком все більше сіл зникає… Тільки з 1991 по 2013 рік з карт України зникло понад 400 сіл…

№9 За промисловість

Хоча промисловість України й залишає бажати кращого, нам є чим пишатися. Ми маємо потужну матеріально-технічну базу. А економічні показники, попри складнощі, щороку зростають. Станом на зараз промисловість залишається головною галуззю господарства в Україні. Тут задіяні мільйони українців. На жаль, видобувна галузь поки суттєво переважає над обробною. Але міжнародні інвестиції допомагають покращити ситуацію.

№10 За історію

Історія України важка, місцями трагічна, місцями героїчна і щаслива. Але саме таке історія зробила нас тими, ким ми є.

Перші люди на території нашої держави з'явилися 900-800 тисяч років тому. А люди сучасного типу – понад 40-35 тисяч років тому. Першим народом, з яким можемо пов'язувати сучасних українців, археологи вважають трипільців (4000-2100 до н. е.). З другої половини IX століття існує наша перша держава Київська Русь. У 1187 році вперше вжито в літописі термін Україна.

№11 За музику

Українці відомі як співочий народ. Наша музика бере початок ще з часів Київської Русі. А далі розвивається, проникає у всі жанри та дарує світові неймовірних музикантів. Ми двічі перемагали на пісенному конкурсі "Євробачення". Руслана і Джамала своїми потужними голосами та нестримною енергією на весь світ прорекламували Україну. Українських музикантів запрошують на закордонні фестивалі, а іноді навіть краще знають за кордом, ніж вдома…

№12 За театр

Традиція українських театрів почалася дуже давно – з обрядів та пісень. Вже з XI століття відомі театральні вистави скоморохів. Пізніше елементи театру були в церковних обрядах. Це можна побачити на фресках Софійського собору в Києві. У XVII-XVIII століттях набули широкої популярності вертепи, які по суті є театральними виставами. А у 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові. Український театр розвивається й зараз. Актори їздять на гастролі за кордон, беруть участь у престижних театральних фестивалях.

В Україні щорічно відбувається низка міжнародних театральних фестивалів. Серед найвідоміших – "Київ травневий" у Києві, "Золотий Лев", "Драбина" та "Драма.UA" у Львові, "Тернопільські театральні вечори. Дебют" у Тернополі, "Мельпомена Таврії" у Херсоні, "Різдвяна містерія" в Луцьку, "Інтерлялька" в Ужгороді.

№13 За кіно

Кіно в України за радянських часів мало більше можливостей. Наприклад, фільм Параджанова "Тіні забутих предків" вважається одним із найцінніших надбань світового кінематографу. Перші роки після здобуття незалежності українське кіно ледь існувало. Однак в останні роки починає розквітати, один за одним виходять у прокат якісні українські фільми, які нерідко отримують премії на міжнародних конкурсах. Часто українські стрічки номінують на премію "Оскар". Фільм "Плем’я" Мирослава Слошпицького увійшов до декількох списків найкращих фільмів 2014—2015 років та отримав безліч нагород.

№14 За винаходи

Українці – неймовірно винахідливий народ! Науковці родом з України долучилися до всесвітньо важливих винаходів. Так, без українців світ не мав би гелікоптера (його винайшов Ігор Сікорський) та гасової лампи, яка була створена Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році. Створенням першого супутника Землі завдячуємо Сергію Корольову. Йосип Тимченко на 2 роки випередив відкриття братів Люм'єр і створив перший кінескоп. Іван Пулюй за 14 років до Вільгельма Рентгена сконструював трубку для апарату рентгену. Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт і світ отримав трамваї. Леонард Кляйнрок – один із батьків інтернету. І це лише невеличка частка винаходів українців.

№15 За традиції

Традиції - код ідентичності народу. У них закладені віра, магічні ритуали, бачення світу. Хоча українці побожний народ, однак місцями виконували такі обряди, що важко не здивуватися. Дошлюбний секс, танці при мерці, магічне зілля – це ті традиції українців, про які знає далеко не кожен. Чимало язичницьких обрядів було модифіковано і перенесено в церкву – наприклад, колядки, Івана Купала, Яблучний Спас і багато інших.

№16 За вишиванку

Окрема традиція – вишиваний національний одяг. Українська вишиванка – самовираження українського народу, вона є відображенням цінностей, традицій, культури та історії. Крім того, вишиванка зараз – модний у всьому світі тренд. Кожен регіон має свої унікальні узори, які відображають їхні звички.

№17 За розташування

В України неймовірно зручне розташування. Ми маємо багато сусідів, вихід до двох морів, гори і приємний клімат. Територіально наша держава розташована в центральній частині Східної Європи на перетині транспортних шляхів з Європи в Азію та зі скандинавських країн у країни Середземноморського регіону. Це віддавна допомагало з торгівлею.

№18 За різноманітність

Наша країна велика і завдяки цьому різноманітна. Від природи і до людей, від традицій і до мови. Українці, росіяни, євреї, поляки, німці, молдавани, румуни, кримські татари – це ті народи, представників яких в Україні проживає найбільше. Тут давно зживаються під одним небом люди різних національностей, але об’єднує їх одне – любов до України.

№19 За мову

Навіть якщо відкинути всі пафосні "мова-калинова" і т.д., можемо все ж впевнено стверджувати, що українська мова – наша гордість. Українською мовою у світі послуговуються від 41 до 45 мільйонів осіб. Історія української мови починається від праслов'янської мовної єдності (до VI століття н. е.). Майже 400 років наша мова перебувала під забороною чи під утисками, піддавалася репресіям або не мала повноправного державного статусу в тих країнах, до складу яких входили українські землі. Зараз українська мова офіційна мова в Україні та входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

№20 За стійкість

Як вистояла українська мова, так і вистояв український народ. Багато століть без власної державності, неодноразовий поділ народу, постійні спроби зруйнувати саму ідею української державності. Все це українці гідно пережили і таки отримали незалежність. Рівно 26 років тому ми отримали нашу Україну. Вже за часів незалежності українцям неодноразово доводилося відбивати власну державу у влади. А зараз – вести війну за свою землю з Росією, яка нахабно анексувала Крим та намагається захопити Донбас.

№21 За клімат

Як ми вже згадували, Україна велика, а отже й кліматичні умови тут дуже різні. Українці мають можливість, не виїжджаючи з країни, відпочивати на теплому морі, а взимку кататися на засніжених схилах Карпат. Ми маємо справжнє тепле літо і снігову зиму.

№22 За спорт

Імена українських спортсменів, без перебільшення, знає весь світ. Іноді це єдине, що іноземці знають про нашу країну! Сергій Бубка, брати Клички, Андрій Шевченко, Яна Клочкова, Руслан Пономарьов, Олександр Шовковський: хто ж не знає їхніх імен? А що вже говорити про наших паралімпійців? Це ж справжня гордість України. У 2016 році наша команда здобула рекордні 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових медалей і вперше піднялася на третє місце в медальному заліку Параолімпійських ігор.

№23 За митців

Українці вміють воювати, але й вміють творити. Роботи наших митців популярні поза межами батьківщини. Візьмемо лише декілька прикладів. Марія Примаченко – всесвітньо визнаний геній. Івана Марчука називають сучасним українським генієм мистецтва. Британці навіть включили його до списку "100 геніїв сучасності" у 2007 році, в якому він, до речі, єдиний українець. Енді Ворхол – найвідоміший художник-бунтар в історії сучасного мистецтва – теж родом з України. Про інших геніїв українського мистецтва читай тут.

№24 За боротьбу

Козацький дух, нескореність, підпільна боротьба, мабуть, в крові українців. За жодних режимів українці не схиляли голову і не припиняли боротися за власну державу. Завжди знаходилися ті, що жертвували кар'єрою, здоров'ям, зрештою – життям за ідеї. Не лякали українців ані репресії, ані голодомори. Невже можна не пишатися такими предками? Сучасні українські воїни продовжують захищати Україну у війні з Росією.

№25 За постійні зміни

Мінятися завжди страшно, але й прекрасно. В Україні відбуваються постійні зміни. Ми міняємо владу і вектори зовнішньополітичного руху. Міняємо свої цінності і бачення майбутнього. Цей безперервний рух вперед забезпечує нам якісні зміни держави, нашого побуту та світогляду. Зараз в Україні запущено одразу декілька реформ. І хоча не все вдається з першого разу, процес пішов і це головне.

№26 За те, щоб нам пощастило тут жити

Ми переконані: кожному з нас пощастило бути частинкою неймовірної країни України. Щодня змінювати себе і змінювати країну. Ставати кращими, розумнішими, добрішими. З днем народження, Україно!