Про факти мародерства у зоні АТО розповідають не лише очевидці та місцеві мешканці, з приводу цього б’ють на сполох і міжнародні організації, - повідомляє ІА Волинські новини.

Один із командирів батальйону «Айдар» лучанин Ігор Рицко розповів журналістам, як нині нардеп від Луцька, а тоді командир другої роти Ігор Лапіннаказував підкидати у багаті помешкання луганчан боєприпаси, щоб потім відібрати у них автомобілі та коштовності. Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Щойно кореспонденти «Аверсу» взялася з’ясовувати, чи насправді Ігор Лапін промишляв мародерствами в АТО, як журналісти, прихильні до нардепа, звинуватили телеканал у сепаратизмі. Буцімто той просить у сепаратистів компромат на батальйон «Айдар».

«Наголошуємо і закликаємо, що ми не збираємо компроматів на добровольчий батальйон «Айдар». І наполягаємо не плутати айдарівців, які пішли захищати Україну, з тими, що наживались на війні, грабуючи багаті села», - заявляють у «Аверсі».

Крім численних мародерств, Ігор Рицко звинувачує нардепа і у тому, що той дав помилковий наказ розстріляти своїх же айдарівців. Так, 27 липня 2014 року через помилку Лапіна під вогонь потрапили 14 бійців, 12 з яких загинуло.

Сам нардеп Ігор Лапін цю страшну помилку визнає в інтерв’ю, яке дасть у 2015 році газеті «Твій Вибір».

«Ніколи не забуду, як поблизу нас висаджувався «гайдарівський» десант. Вони йшли з боку сепарів, розпізнавальних знаків не було. Я знав, що мої хлопці у тій зоні не повинні бути. Командир розвідників «Берет» передав, що його хлопців теж немає. Тож віддав наказ танкісту стріляти по тій зоні. А через декілька хвилин чую, що танкісти гатять по наших. Тоді загинув Коля Королько (позивний «Сова») з Камінь-Каширського району», - розповідає Лапін у своєму інтерв’ю.

Під час цих страшних подій дивом вижило двоє бійців - Олександр Ніколаєц, позивний Ірпінь, та Олег Сухаревський «Сухарік». Саме з Олександром і вдалося поспілкуватися журналістам «Аверсу».

Як розповідає чоловік, під час того обстрілу можна було врятувати ще 4 бійців, але їх кинули напризволяще. Хлопці померли від втрати крові.

Ігор Рицко, як і свого часу нині покійний айдарівець Олег Твердохліб, розповідає також про мародерства, якими займався у зоні АТО Ігор Лапін з кількома підконтрольними йому бійцями.

Село «Стукалова балка» журналісти охрестили селом між двох вогнів. В частинні населеного пункту розташована низка елітних маєтків – серед них і дача народного депутата від Комуністичної партії Спиридона Кілінкарова. У «Стукаловій балці» стояв і батальйон Айдар.

Дача Кілінкарова - одна з тих, яку пограбували. Як розповідає волинянин-айдарівець, грабежем будинку народного депутата керував нардеп Ігор Лапін. Щоб забрати з будинку майно, у собачу буду на обійсті Кілінкарова за наказом Лапіна підкинули боєприпаси. Самого господаря оголосили сепаратистом, а цінне майно відібрали.

Зі слів Ігоря Рицка нечесні на руку бійці грабували усе, що мало цінність, автомобілі і навіть яхти. «Якщо потерпілий заявляв про грабіж майна, був шанс, що на блокпостах грабіжників затримають. Було й таке, що награбоване та зброю вивози із зони АТО у трунах загиблих», - каже Рицко.

Детальніше про військові злочини нардепа Лапіна дивіться у сюжеті: