Незважаючи на численні заяви політиків щодо очищення органів прокуратури, аналізуючи списки прокурорів, ми і дотепер натрапляємо на одіозні прізвища. Цікаво, що деяких із них ще задовго до Революції Гідності закликав покарати сам Юрій Луценко. Однак цього так і не сталося ні тоді, ні в час, коли пан Луценко очолив Генеральну Прокуратуру, - повідомляє АНТИКОР.

Знайомтесь, начальник відділу представництва в адміністративному судочинстві управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури міста Києва – Василь Євдокимович Смітюх.

Персона Василя Смітюха є досить відомою для журналістів, активістів і не тільки. Справа в тому, що Василь Євдокимович є братом колишнього народного депутата від Партії регіонів Григорія Смітюха. Григорій Євдокимович починав обиратися до українського парламенту від цієї політичної сили ще з 2006 року. Під час президентства Віктора Януковича він підтримав скандальні «закони 16 січня». А в часи Революції Гідності Григорій Смітюх публічно на сцені т. зв. «Антимайдану» попросив у  російського президента Путіна «допомоги». Загалом, за персоною Григорія Смітюха цілий шлейф історій про корупцію, незадекларовані статки і майно, а також неособисте голосування в парламенті. Більш детально про це можна прочитати в анкеті цього депутата, підготовленою рухом «Чесно».

Тепер повернімося до самого прокурора – Василя Смітюха. Свою прокурорську кар’єру він розпочав ще у 1994 році. Найдовше Василь Євдокимович працював на посаді прокурора Святошинського району міста Києва, де потрапив відразу у декілька гучних скандалів.

У розслідуванні програми  «Наші гроші» йдеться про те, що Смітюх разом із родиною отримали декілька земельних ділянок в Жулянах. Саме цю землю 2010 року СБУ заарештувало за підозрою в незаконному виділенні родинам суддів, прокурорів та міліціонерів земельних ділянок. Окрім ділянок в Жулянах, прокурор також отримав землю в Конча-Заспі. У 2003 році колектив забудовників «Південний» отримав в оренду 11,98 га землі в цьому елітному місці.  Пізніше вся ця площа вже приватизувалася. За інформацією ЗМІ, велику кількість землі приватизувала і т. зв. група Смітюха. Зокрема, по ділянці отримав сам прокурор, його брат-депутат, їхні дружини та інші родичі чи близькі особи.

Знайомим Василь Смітюх є і для свого нинішнього керівника Юрія Луценка. У 2010 році Юрій Луценко заявив журналістам на брифінгу, що новообраний депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук жорстоко побив 19-річного Валентина Семенчука. За словами Юрія Луценка, Андрій Пінчук святкував своє обрання до парламенту разом зі своїм водієм та помічником. Святкування, яке тривало близько 3 години ночі, супроводжувалося шумом, голосною музикою та розпиванням алкоголю. О 5 годині 30 хв вище згаданий Валентин Семенчук, який проживав по-сусідству, попросив не шуміти та вимкнути музику. За це новообраний депутат разом із компанією побили Семенчука. За інформацією Ю. Луценка, унаслідок цього  В. Семенчук зі струсом мозку, відшаруванням сітківки ока, переламаною щелепою і відбитими внутрішніми органами потрапив у лікарню. Потім Ю. Луценко відмітив: «За заявою потерпілого В. Семенчука відкрито кримінальну справу N08-18006, дивно, але за частиною 2 статті 296 – хуліганство. Це вже перший сигнал того, що справу намагаються спустити на гальмах, але далі... Прокурор Святошинського району м. Києва Смітюх Василь Євдокимович , який доводиться рідним братом народному депутату від ПР Смітюху Григорію Євдокимовичу, зажадав справу з рук міліції до себе і збирається цю справу закривати". Тож, як бачимо, Юрій Луценко знайомий із Смітюхом, втім, нічого для перевірки його діяльності сьогодні він не робить.

Що цікаво, сам прокурор, схоже, теж намагався потрапити до Верховної Ради у 2014 році, але його не зареєструвала ЦВК. У відповідь він подав на неї до суду, але програв. 

Не менше запитань до прокурора і щодо його статків. У своїх деклараціях за 2015 та 2016 роки  він задекларував 689 тис. грн доходу. Його дружина за цей час заробила лише 95 тис. грн.

Та, попри такий низький дохід, саме дружина є власником елітного майна прокурорської родини. Марія Володимирівна Смітюх володіє будинком в Козині площею 173 м².

Ось як виглядає цей, здавалося б, скромний прокурорський маєток:

До речі, схожий будинок по-сусідству належить брату прокурора, екс-депутату від Партії регіонів -  Григорію Смітюху.

Проглянувши фото, важко повірити, що площа будинку всього 173 м², однак саме вона вказана в прокурорській декларації за 2016 рік. Насправді площа будинку в декілька разів більша! Знайшовши цей маєток у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ми пересвідчились, що справжня загальна площа цього будинку – 745 м². Натомість цифра 173 м² – це тільки житлова площа. Нагадаємо, що в електронних деклараціях потрібно вказувати саме загальну, а не житлову площу. Можна було б припустити, що прокурор просто помилився. Однак і цей варіант малоймовірний. Подаючи декларацію 29 жовтня 2015 року, Василь Смітюх вказує площу будинку – 745 м².  Але вже через 2 дні в уточненій декларації він змінює площу з 745 на 173 м². Ця цифра і досі фігурує в декларації прокурора. Ми вважаємо, що такі дії можуть свідчити про намагання прокурора  приховати свої реальні статки, а тому цей факт має бути перевірений відповідними правоохоронними органами.

Але якщо будинок хоча б згаданий у прокурорській декларації, то земля під ним узагалі відсутня. Насправді власником обох земельних ділянок, на яких розташований будинок, теж є дружина Марія Володимирівна Смітюх. Загальна площа усієї землі під маєтком – 55 соток. Це майно однозначно мало би бути вказане у прокурорській декларації, а тому це ще одна причина вважати, що Василь Смітюх намагається приховати свої реальні статки.

Крім того, у власності прокурора і його дружини є дві земельні ділянки в Києві. Це саме та земля у Жулянах, про яку йшлося в розслідуванні телепрограми  «Наші гроші».

 

Ще однією квартирою на 99 м² в Києві володіє вся прокурорська сім’я.

Сам же прокурор має у власності лише будинок в Житнівці, що у Камінь-Каширському районі на Волині. Площа цього будинку – 210 м², а вказана вартість – 261 тис. грн.