Народні депутати пропонують виключити з оподаткування автомобілів акцизний податок. Народний депутат з Волині Ірина Констанкевич − одна із авторів законопроєкту щодо створення сприятливих умов на авторинку.

Читайте також: Рада відтермінувала штрафи для "євроблях"

Сьогодні податок діє при ввозі в Україну нових чи вживаних автомобілів та мотоциклів і залежить від типу двигуна та його об’єму. Причому чим старіше авто, тим більша суму акциз нараховується, а нові машини цей платіж мінімальний, пише Авто24.

Наприклад, на 15−річне бензинове авто з об’ємом двигуна 1 л акциз становить 750 євро, а на 2,2−літровий дизельне того ж року випуску – 2500 євро. Водночас на нові авто цих же параметрів акциз становить 50 та 188 євро відповідно.

Законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов на авторинку" № 2132 від 12.09.2019 повністю знімає акцизний збір при ввозі автомобіля. Якщо цей закон приймуть, то завозити автомобілі з−за кордону буде дешевше на суму цього платежу, тобто в середньому на 500−2500 євро.

За таких обставин вартість вживаних авто може впасти на цю ж величину, а ціна нових зміниться мало (через незначну долю цього податку в загальній вартості автомобіля).

Читайте також: "Два варіанти": у МВС підказали, як уникнути штрафів за "євробляхи"

Якщо законопроєкт приймуть, він може розпочати діяти з наступного дня після публікації в офіційній пресі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook