Сьогодні у офіс-центрі EVODA відбулась презентація проєкту реконструкції очисних споруд КП "Луцькводоканал". На презентацію завітали перший заступник міського голови Григорій Недопад, радник міського голови Ігор Поліщук, представники КП “Луцькводоканал” та засобів масової інформації. Про це інформує сайт Луцької міськради.

Читайте також: Неподалік Луцька виявили ймовірне джерело смороду (фото)

Як розповів Григорій Недопад, робота над проєктом розпочалась ще 2017 року, у співпраці із Міністерством екології. Передбачається, що кошти на реконструкцію очисних споруд вдасться виділити завдяки кредиту на вигідних умовах від Європейського інвестиційного банку. В свою чергу, кредитор поставив перед очільниками міста та керівництвом комунального підприємства низку вимог, дотримання яких забезпечить високу якість робіт та відповідність усім європейським стандартам.

Ігор Поліщук додав, що очисні споруди у Луцьку вперше було запущено в експлуатацію ще 1973 року, відтак досі значна частина комплексу потребує ремонту та реконструкції.

"Напевно, ще жодне українське місто не реалізовувало настільки масштабних та дороговартісних проєктів реконструкції очисних споруд. Ця реконструкція – стратегічна інвестиція на десятки років вперед, яка дозволить без проблем працювати нашим очисним спорудам, та, безумовно, покращить екологічну ситуацію. Щиро сподіваємося, що нам вдасться успішно пройти всі етапи реалізації проєкту", – розповів посадовець.

Зазначається, що протягом останніх років очисні споруди опрацьовують за добу близько 44-45 тис м3 стічних вод, із максимальним потоком у вологий період близько 75 тис. м3 на добу. Очищена вода із вторинних відстійників направляється до біологічних водойм, з яких скидається в річку Стир. При цьому, значна частина очисних споруд фізично зношені та потребують реконструкції: аеротенки, системи аерації, решітки, пісколовки, повітродувки, насоси, труди та металеві частини первинних та вторинних відстійників.

Сьогодні на підприємстві працює група міжнародних консультантів. Їх задача – підготувати пакет документів для узгодження Європейським інвестиційним банком з метою підписання субкредитного договору. Підприємством складено та подано пакет документів Міністерству фінансів для надання висновку про фінансову оцінку. Передбачається, що сума кредиту складатиме понад 8 млн євро.

Окрім покращення технічного стану споруд та якості їх роботи, проведена реконструкція також дозволить підприємству налагодити виробництво органічного добрива із мулу, що осідає. Для цього буде облаштовано спеціальний цех доосушки мулу з обладнанням для видалення зайвої вологи.

Читайте також: У селі біля Луцька в річці Стир вимерла риба (відео)

У проєкті реконструкції очисних споруд візьмуть участь Європейський інвестиційний банк, Міністерство фінансів України, Міністерство розвитку громад та територій України, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Луцька міська рада та КП "Луцькводоканал".

"Сьогодні цей проєкт є дуже масштабним, аналогів йому ще немає в Україні. Ми працюємо над ним активно вже протягом трьох років та підійшли до фінішної прямої. Будемо підписувати договір, оголошувати торги. Сподіваємося, що ніщо не завадить приступити до робіт з реконструкції вже наступного року", – додав Ігор Поліщук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook