В Україні існує відразу декілька схем, за якими автомобілі-двійники потрапляють на територію країни.

Читайте також: Власники "євроблях" виїхали на акцію під ВР з вимогами про розмитнення

Так, авто з Європи, які коштують дешево, все частіше використовують для двійників, оскільки є недорогими і на них завжди існує покупець. Схему вважають напівлегальною. Але для двійників привозять і викрадені європейські автомобілі, які потрапляють в Україну через Молдову і Придністров'я. Це вже кримінальна схема, пише Обозреватель.

Перевезти двійника через кордон коштує недорого – всього 50-200 євро. Юристи попереджають – їздити на таких машинах можна довго, але якщо вас перевірять на дорозі, то у кращому разі заберуть авто.

Авто-двійники з'являються на українських дорогах декількома способами. За словами адвоката Андрія Вареника, такі машини можуть бути як з України, так і з Європи – "єврономери".

"Просто в Європі такі автомобілі можна купити дешевше, а зараз їх завозять до нас масово. Що стосується "вітчизняних" варіантів, то зазвичай це або машини, які побували в аварії і були відновлені, або викрадені. Адже щоб у покупця був інтерес, машина має коштувати дешево", – зазначив Вареник.

За словами керівника Association of Troubleshooters Сергія Креймера, ділки використовують дві схеми ввезення авто з Європи, які потім стають двійниками. Перша схема – напівкримінальна. "Це коли куплену задешево в Європі машину ввозять вже під готові українські документи", – пояснив Креймер.

Друга схема – кримінальна. Це коли в Україну привозять викрадену у Європі машину і вішають на неї українські номери. В результаті оригінал їздить, наприклад, у Києві, а двійник – у Дніпрі. "Основний потік машин-двійників іде через Придністров'я", – уточнює Креймер.

Як працює схема

Наприклад, в одній з європейських країн викрадають автомобіль. Водночас туди в'їжджає точно такий самий автомобіль на українській реєстрації. Номери вішають на викрадену машину, передають документи, і вона спокійно в'їздить у нашу країну.

"Найчастіше так переганяють Mercedes S класу, Land Cruiser, Lexus 570 і RX... Автомобілі, які у нас користуються попитом, і які легко продати. Я знаю, що кілька представників однієї політичної сили купили авто, які були викрадені у Польщі, і спокійно на них їздять", – пояснює експерт.

Якщо йдеться про напівкримінальну схему, тоді простіше – у Європі купують євроавто, наприклад, Mercedes 1996 року, і приганяють сюди під українські документи. "Причому номери можуть повісити навіть на нейтральній смузі. За перегін прикордонникам платять 50-200 євро, залежно від зміни і ризиків. До речі, документи на таке авто можна вільно купити в інтернеті", – каже Креймер.

Читайте також: Україні передали шахрая, який видурив 800 мільйонів

Прописка на непідконтрольних територіях

Є і ще одна особливість двійників. Часто вони їздять з луганською, донецькою або кримською пропискою, тобто на них стоять номери із серією непідконтрольних територій.

"Цих серій немає в українській базі, вони зникли. Тому поліцейський не зможе встановити, двійник це чи ні. Ніхто досі не спромігся відловити всі ці автомобілі, перевірити і внести у базу. У Києві вони теж є. Я, наприклад, знаю, що є п'ять "Гелендвагенів" з абсолютно однаковими номерами. Купили їх недорого, оригінал є у Дніпропетровській області, інші – просто ліві машини. До речі, серед цієї марки авто теж багато двійників", – зазначає експерт.

Продають за техпаспортом

Адвокат Андрій Вареник попереджає, що подібні двійники можуть продаватися "за техпаспортом", тобто ніхто їх офіційно в поліції реєструвати не буде.

Читайте також: Що відбувається з вилученим нелегальним алкоголем

"Якщо авто продають за техпаспортом, відразу виникає питання – чому б його не оформити нормально. Тим більше зараз перереєстрація не така і дорога. Якщо не хочуть, отже, машина може бути в угоні, в заставі, під арештом, щось не так із документами", – стверджує адвокат.

Щоправда, уточнює він, якщо ви дійсно не знали, що їздите на двійнику і зможете це довести, то вам нічого не загрожує, окрім того, що авто заберуть.

"А якщо ви свідомо брали участь у цьому процесі, наприклад, перебивали номери кузова, тоді вам може загрожувати кримінальна відповідальність", – каже Андрій Вареник.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter