На Волині перевізники, які доправляють до України автомобілі на іноземній реєстрації, влаштували шахрайську схему.

Читайте також: 7 поліцейських, 3 швидких та МНС: навпроти гіпермаркету "Там-Там" у Луцьку сталася страшна ДТП

За кількасот гривень у місцевих жителів беруть копії їхніх документів. Потім з'ясовується, що саме на них записані автомобілі на "євробляхах", йдеться у сюжеті "ТСН". 

Наталя Літковець не стримує сліз, бо хотіла заробити 600 гривень, натомість дістала 17 тисяч штрафу за  незаконне ввезення до України двох авто. 

"Це космічні гроші. Я заробляю в лісі на ягодах, щоб дітей вдягнути в школу", - скаржиться жінка. 

Про ввезення машин, переконує вона, навіть не знала – незнайомець, який приїхав у їхнє село, казав, що на її документи купить у Польщі інший товар. У машині сказав, що той товар у багажнику. 

Її колега по нещастю про свій зв’язок із "євробляхами" дізнався, коли їхав на заробітки. 

"Митник кличе мене: тут на тобі машина. Кажу: та не може такого бути! Каже: переїжджали тоді кордон? Так, кажу, переїжджав, але я переїжджав, щоб товар перевезти, а тут така ситуація", – пояснив Олександр Ворсін.

Ошукані твердять, що на гачок шахраїв потрапили сотні людей. 

"Навіть студенти їдуть з Варшави, вчаться там вуЛюбліні, переїжджають кордон, просто на підсадку сідають, приїжджають додому – на дітей вже є машини", – каже Зорина Галкевич.

Читайте також: Біля луцького "Авангарду" зіткнулись два автомобілі (фото)

Жертвою автоспекулянтів став і брат Зорини. Щоби позбутися фіктивного авто, родина зв’язалася з перевізником, але той сказав, що де зараз машина – навіть не підозрює: 

"Вони виїхали і заганяти їх ніхто не планував. І всі знали, на що їхали, а те, що зараз розумників корчать – це не допоможе. Не хотіли б їхати – не поїхали б".

Перевізники працюють через посередників, яким платять певну суму за людину. Якщо ж обурені жертви виходять на них – переконують не панікувати.

На митниці розповідають, що такі злочинні схеми існують по обидва боки кордону, і винні тут не лише дурисвіти, а й люди, які дозволили скористатися своїми документами.

"Митниця контролює переміщення товару, ми не контролюємо переміщення людей. Сумніваюся, що люди не знали, навіщо вони дають документи. Всі ж знають, що безплатний сир – тільки у мишоловці", –пояснює речниця Волинської митниці ДФС Валентина Черниш.

У поліції вже є 10 звернень від ошуканих людей. Правоохоронці розпочали розслідування і кажуть, що вже мають кількох підозрюваних перевізників.

"Буде перевірена і ця версія, на рахунок причетності працівників митниці", – пообіцяв заступник начальника Нововолинського відділення поліції ГУ НП у Волинській області Вадим Сватко.

Усім потерпілим юристи радять звертатися до поліції. 

"Це убезпечить і від сплати штрафу, а також в подальшому можна встановити, чи мало місце порушення", – аргументує Олег Лягутко.

Проте більшість із тих, хто потрапив на гачок махлярів, бояться. 

"Ой, мені хату приїдуть спалять, я боюся – в мене діти. Вони беруть людей, де багатодітні – знають, що люди не будуть подавати, не будуть наймати адвоката", - вважає Зорина Галкевич.

Читайте також: У Луцьку зіткнулись відразу три автомобілі (фото)

Якщо ж зловмисників знайдуть, за афери та підробку документів їм загрожуватиме до 12 років ув’язнення. Проте жодної такої справи у суді на Волині досі не виграли. 


Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter