Народний депутат від "За майбутнє" Ігор Палиця заявив, що Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) продовжує працювати за старими схемами навіть за нової влади. Старим менеджерам, які брали хабарі 10 років поспіль і "носили" кураторам, вдалося залишитися.

Читайте також: Нардеп із Луцька висловив свою думку стосовно асоціації з ЄС (відео)

Про це Палиця сказав в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1, передає ТСН.

"Повернулися всі старі схеми ДАБІ. Ваша команда залишила старих менеджерів, які сиділи в цій ДАБІ 10 років поспіль. Які обклали даниною всіх будівельників у цій країні", – заявив Палиця.

Він також зазначив, що зміни, які готує уряд Дениса Шмигаля, а саме – розділення ДАБІ на три частини: для реєстрації будівельних об'єктів, їхнього технічного регулювання та контролю – "профанація". "Буде брати кожен, хто буде керувати однією з трьох частин", – сказав Палиця. 

За часів Януковича, коли ДАБІ очолював Олександр Рибак, вони брали $1 з квадратного метра з забудовників за здачу об'єктів, за дозвіл на будівництво, а потім за здачу в експлуатацію, наголосив нардеп. Потім прийшов наступний президент, інші керівники, але "тій самій банді, яка сидить в ДАБІ, вдалося зберегти свої позиції і брати вже $2".

"Чотири дні тому я почув, що ДАБІ не вводить в експлуатацію побудовані свиноферми, елеватори (ліфти – ред.), вимагаючи за це $4 за квадратний метр. Ніколи раніше не дозволяли собі брати за промислові об'єкти, брали тільки за комерційні", – розповів Палиця. 

За його інформацією, в Одесі ДАБІ вимагає $6 за квадратний метр, а нинішня влада заборонила на місцях ДАБІ обласним вирішувати питання. "І сидить та сама банда, тільки сьогодні вона "носить" своїм новим кураторам", – каже нардеп. 

На запитання ведучої Наталі Мосейчук про те, кому передаються гроші далі, Палиця відповів: "Якщо за це відповідає прем'єр-міністр, напевно, йому. Якщо відповідає хтось інший, напевно, комусь іншому... Можливо, той, кого він поставив дивитися за цим питанням".

Читайте також: Зробимо Луцьк інклюзивним: стартує новий проєкт фонду Ігоря Палиці "Тільки разом"

Нардеп Олександр Дубінський втрутився, заявивши, що гроші дійсно "несуть" Денису Шмигалю. "Не те, що, можливо, Шмигаль, а – Шмигаль. Тому що саме він автор реформи ДАБІ", – сказав він. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook