Безсоння змінює метаболізм та ендокринну функцію організму.

Читайте також: Які сни є найпопулярнішими і чому вони повторюються

Людина, що страждає постійними безсонням, має підвищений ризик розвитку серцевого нападу або інсульту. Про це говорить нове дослідження вчених з Китайського медичного університету, пише healthystyle.

"Сон має важливе значення для біологічного відновлення людини і займає близько третини нашого життя, однак при цьому все більше і більше людей в сучасному світі скаржаться на безсоння, – каже Цяо Він, науковий співробітник Китайського медичного університету, і на доказ наводить приклад:

- В одній тільки Німеччині третини від загальної чисельності населення країни страждає симптомами безсоння".

Ще раніше, до дослідження китайських вчених, був виявлений зв'язок між безсонням і поганим станом здоров'я людини. Однак на цей раз вчені вперше розглянули і довели зв'язок між безсонням і хворобами серцево-судинної системи. Зокрема, інфарктом та інсультом.

Автори проаналізували показники здоров'я 160 867 людей, які заповнювали спеціальні анкети, розповідаючи про свої проблеми зі сном. В результаті були виявлені істотні зв'язки між сном і підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Читайте також: 10 порад, як перестати їсти на ніч

"Ми виявили, що труднощі при засипанні, проблеми з підтриманням сну і, як наслідок, відсутність відновлювальної нічний терапії, відчувають 27 відсотків респондентів. Ще 11 відсотків страждають безсонням постійно – а значить, вони мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань. Ще 18 відсотків, згідно їх медичними показниками, ризикують отримати інсульт.

Безсоння змінює метаболізм та ендокринну функцію організму, збільшує симпатичну активацію, підвищує артеріальний тиск і рівень прозапальних і запальних цитокінів – а все це, тим більше разом, є фактором ризику серцево-судинних захворювань", – заявив вчений.

Дослідження також показало, що жінки з симптомами безсоння мають ризик інфаркту та інсульту вище. Однак, за словами Цяо Він, ця різниця не така велика.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter