Останнім часом до закритої зони відчуження у Чорнобилі мають пильну увагу бізнесмени: активно розвивають маршрути та туристичні об'єкти. І усім цим ділом займається приватна структура. Ця турфірма функціонує на загальних умовах, проте, чомусь єдина, хто роздає державні дозволи на проїзд у закриту територію і бере за це гроші. 

Читайте також: Делегація з Волині побувала у Чорнобилі (відео)

Про це йдеться в сюжеті ТРК "Аверс".

Бізнес на катастрофі: Чорнобильську зону перетворили на платний атракціон. Місто-пам'ятник відкрили для іноземців, які за один день перебування у зоні відчуження готові викласти кілька сотень доларів. Це лише за вхід. Окрім того, навколо зони та всередині розростається інфраструктура: готелі, ресторани, сувенірні крамниці. І все це організувала приватна фірма "Чорнобиль тур".

Приватне підприємство видає перепустки на вхід у зону Чорнобиля, але воно є лише посередником, бо дозвіл може надати лише адміністрація зони відчуження.

Цікавий парадокс – дозвіл видає держава, а гроші за це отримує фірма "Чорнобиль тур", оскільки напряму в адміністрації взяти дозвіл неможливо.

Чорнобильська зона не має статусу музейного, тому невідомо на якій основі ведеться така туристична діяльність. 

Читайте також: Телеканал HBO зніме серіал про Чорнобиль

Загалом такі тури зосереджені на закордонних туристів, адже середньостатистичному українці ціна за екскурсію у Чорнобиль не підйомна. Хоча для українців зробили знижку і ціна на 2-денний тур становить 129 доларів, а для іноземця більш ніж вдвічі дорожче – 284 долари, а за те, що для іноземця проведуть екскурсію їхньою рідною мовою ще потрібно доплачувати 20 доларів.

Детальніше дивіться в сюжеті:


Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter