Прем'єр−міністр РФ Дмитро Медведєв прийняв у своїй резиденції кандидата в президенти Юрія Бойка і кума президента РФ Володимира Путіна, главу політичної ради партії "Опозиційна платформа − За життя" Віктора Медведчука.

Читайте також: Епіфаній розпорядився читати спеціальну молитву в храмах ПЦУ на час виборів

Трансляцію зустрічі вів український телеканал NewsOne, пише ТСН.

Головна тема, що обговорюють учасники зустрічі − транзит газу через Україну. Медведєв окремо запропонував обговорити "загалом ситуацію з торговим складником і економічною кооперацією, оскільки останніми роками спостерігалася серйозна деградація цих відносин". Він заявив, що, всупереч складнощам, які є, компанії обох країн і далі взаємодіють.

"Водночас цілком очевидно, що співпраця в цій сфері з Російською Федерацією, співпраця між українськими та російськими компаніями все одно має дуже велике значення для розвитку економіки, так і для життя людей", − заявив Медведєв.

У зустрічі також бере участь голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Він заявив, що корпорація готова обговорювати умови прямого контракту з Києвом на поставки. Подовження чинної угоди, за його словами, також можливо.

"Що стосується транзитного договору, "Газпром" готовий продовжити транзит газу через територію України в країни Європи на підставі продовження діючого контракту", − сказав Міллер.

За його словами, "Газпром" також готовий брати участь "у створенні газотранспортного консорціуму з Україною", якщо така пропозиція буде. "Пропозиція щодо консорціуму ми завжди підтримували, завжди були прихильниками цього проекту. Якщо буде зроблено пропозицію від української сторони провести переговори, ми переговори проведемо і станемо учасниками газотранспортного консорціуму в Україні", − заявив Міллер.

На його думку, такий проект послужить "підвищенню надійності і стабільності транзиту через територію України для споживачів в Європі".

Нагадаємо, раніше "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу другий позов проти "Газпрому". Українська компанія вимагає переглянути тариф на транзит газу від березня 2013 року, також від російської сторони вимагається відшкодування 12,5 млрд доларів. Російський "Газпром" своєю чергою подав позов про розірвання з "Нафтогазом" контракту на транзит. 

"Газпром" наразі не просто відмовляється сплачувати відшкодування, а розпочав офіційно повідомляти країни Європи про те, що транспортування газу територією України буде припинено 1 січня 2020 року.

Термін десятирічного контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про транзит газу через територію України спливає наприкінці 2019 року. У Росії не хочуть подовжувати дію контракту, одночасно будуючи газопровід "Північний потік−2". Газопровід має пролягти дном Балтійського моря. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність − 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Очікується, що 

Путін переконує, що газопровід в обхід України буде збудований
трубопровід може запрацювати до кінця 2019 року.

Читайте також: РПЦ в Україні подала до суду через перейменування

Україна, США, Польща і країни Балтії виступають проти будівництва "Північного потоку−2". Україна, зокрема, не хоче втратити статус транзитера газу. Також противники цього проекту застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині вважають, що проект економічний, а не політичний.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель своєю чергою запевняє, що після будівництва газопроводу "Північний потік−2", Україна залишиться країною−транзитером російського газу. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook