Керівництво одеського реабілітаційного центру "Світанок", в якому розгорівся гучний скандал через заяви по можливе знущання з дітей, відсторонили від роботи.

Читайте також: Проник у туалет і почав чіплятися до дитини: у школі трапився гучний скандал через педофіла (фото)

Психологи, яких направили до притулку, стверджують, що стан його вихованців критичний. Наразі поліція розпочала розслідування, відсторонила від роботи правоохоронця й перевіряє його причетність до побиття вихованців "Світанку", про це у сюжеті ТСН.19:30.

За останні роки це не перший скандал у притулку. Перед цим були втечі дітей, скарги на катування, побиття і недопуск лікарів. Щоразу починали розслідування, але крім кадрових перестановок жодного іншого покарання не було. За стінами одеського притулку відбувалися справжні жахи, розповідає його ексвихованка 14−річна Мирослава.

"Діану змусили дістати використаний презерватив з урни, розрізати навпіл і жувати. Після цього Діану відправили до психлікарні", − згадує дівчина.

Знущалися чи ні там над вихованцями, з’ясовують правоохоронці, інспектори соцслужб та волонтери. Керівництво "Світанку" на цей час відсторонили від роботи. Це реакція на гучні заяви експатрульної, правозахисниці Зої Мельник. Вона розповіла, що вихованців центру били, стригли силоміць і принижували.  

Дівчину направили до "Світанку" на перевиховання. Але нині мама ексвихованки Центру карає себе, що не змогла захистити доньку від знущань. Бо, пояснює, боялася зробити ще гірше. Свою доньку забрати додому змогла лише з лікарні, куди та потрапила, намагаючись втекти з притулку.

Нині дівчинка вже вдома. Про жахіття, які трапилися з нею та друзями, розповідає, як про щось буденне. Голос здригається тільки раз, коли пригадує, як дітей покарали примусовою стрижкою.

Читайте також: Торгував дітьми за копійки: керівник інтернату відправляв маленьких підопічних на будівництва

"Винесли стілець, поставили посеред двору, зібрали дітей і при всіх постригли мене першу. Четверо вихователів тримали мене, я сильно плакала, але мене стригли.. мене коротше всіх підстригли", − з жахом згадує Мирослава.

У результаті знущань, діти тікали, різали вени і отруювалися, розповідає дівчина. Вони не витримували реабілітації, яку їм влаштовували вихователі та їхні помічники: поліцейські та працівники приватної охоронної фірми. За словами дівчинки, вони били дітей електрошокерами, ставили під холодний душ. "Говорили, що так нас виховують", − каже Мирослава.

Своєю чергою, вихованці, які й досі у "Світанку" запевняють, що всім задоволені, а слова Мирослави заперечують.

"Вона бреше. Ніхто нікого не б'є. Шість разів на день нас годують. Покричати можуть, але не бити, це тут суворо заборонено", − каже одна із дівчаток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
На Миколаївщині вихователька дитсадка заклеювала дітям роти скотчем, поліція відкрила провадження

За словами правозахисниці Зої Мельник, яка опублікувала приголомшливий пост під назвою "Хронологія жахів", про знущання у притулку їй розповіли п'ятеро дівчат. За їхніми словами, до побиття дітей причетний Андрій Георгійович, який є співробітником хмельницького відділення поліції.

"Якщо правоохоронні органи виявлять найменші факти насильства над дітьми, я вважаю, ці люди мають понести найжорсткіше покарання. Ми не збираємось нікого покривати", − каже Віталій Свічинський, заступник голови Одеської облдержадміністрації.

Відсторонений від посади директор закладу Віталій Кондратюк, своєю чергою, всі звинувачення відкидає. І скаржаться на кадрову недостачу та перевірки, які відволікають від роботи.

"Ніхто не б'є дітей. Із синцями зараз розбираються. Те, що встановлювало наше внутрішнє розслідування, ці сліди нанесені іншими дітьми", − запевняє він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook