У користі чаю мало хто сумнівається: чудово втамовує спрагу і бадьорить, знижує рівень холестерину і нормалізує роботу серцево-судинної системи, уповільнює старіння і навіть робить розумнішим. Однак велика кількість плюсів зовсім не виключає мінусів.

Читайте також: Назвали неочікувану користь кави

Про це пише  UKRHEALTH.

Гарячий чай може викликати кровотечу

Британський отоларинголог і пластичний хірург Генрі Шарп (Henry Sharpe) вважає, що звичка пити чай сильно гарячим може погано позначитися на судинах носоглотки. Пар з чашки змушує їх розширюватися і нерідко провокує носові кровотечі.

Крім того, існує версія, що гарячий чай може збільшити ризик розвитку раку стравоходу. На щастя, з нею згодні не всі.

У будь-якому випадку оптимальною температурою напою вважаються 50 – 60 °С. Щоб досягти ідеалу, чашці з свіжозавареним питвом досить постояти 5 – 7 хвилин при кімнатній температурі.

Занадто міцний чай руйнує зуби і кістки

The New England Journal of Medicine опублікував історію кількох пацієнтів, які постраждали від звички пити занадто міцний напій. Так, примітний випадок 47 – річної жінки, протягом 17 років щодня пригощалася чаєм, завареним з 100 – 150 пакетиків. За відносно короткий термін вона втратила практично всі зуби і набула зайву крихкість кісток. Це симптоми скелетного флюорозу. Його викликає накопичення в кістках, фтору, що надходить в тому числі з міцного чаю.

Читайте також:  Вчені визначили найефективнішу дієту

Зрозуміло, що стільки міцного чаю не кожен в себе увіллє, проте пам’ятати про міру все-таки варто. Дієтологи рекомендують вживати не більше 4 – 5 чашок в день.

Чай може містити важкі метали

У 2013 році канадський Journal of Toxicology опублікував результати дослідження великої кількості зразків пакетованого чаю з різних регіонів планети.

Токсикологи виявили у зразках важкі метали, зокрема свинець, алюміній, миш’як та кадмій. Передбачається, що метали потрапляють в чайне листя через забрудненість грунту: нерідко плантації розташовуються, наприклад, поруч з неекологічними вугільними електростанціями.

Концентрація металів в напої залежить від часу заварювання. Якщо пакетик знаходиться у воді 15 – 17 хвилин, рівень токсичних речовин піднімається до небезпечного (наприклад, в деяких зразках концентрація алюмінію склала до 11 449 мкг/ л при допустимому денному максимумі в 7 000 мкг / л).

Вчені зробили висновок: чим довше заварюється чай, тим більше всякої гидоти вимивається з листя у воду. Тому не варто настоювати напій довше 3 хвилин.

Читайте також: Без детоксів і таблеток: Супрун розповіла, як "почистити" печінку

Ще один варіант – віддавати перевагу білому чаю. Його листя зривають зовсім молодими, а значить, вони не встигають накопичити в собі критичну дозу важких металів.

 Іноді чай шкідливий для печінки

Трав’яні чаї нерідко накопичують в собі пірролізидинові алкалоїди-токсини, що виробляються деякими видами квітучих рослин. Наприклад, нешкідливою на перший погляд мати-й-мачухою.

Ці токсини негативно впливають на організм в цілому, але основною їх мішенню є печінка. У 2015 році американський журнал Food Chemistry опублікував результати дослідження 44 зразків трав’яних чаїв, призначених для немовлят, вагітних і годуючих жінок. Вчені виявили пірролізидинові алкалоїди в 86% зразків.

В принципі, доза токсинів, яку реально отримати з чаю (при помірному його вживанні, природно), для дорослої людини практично безпечна. З грудними дітьми, а також вагітними і годуючими жінками ситуація інша. Через низьку вагу тіла немовля і тим більше ще не народжений малюк більш уразливі для токсинів, які потрапляють до них від матері.

Вживання чаю після їжі може призвести до нестачі заліза

Дослідження, проведені в Каліфорнійському університеті в 2011 році, довели: чай "пов’язує" залізо, яке надійшло з їжею, значно погіршуючи його поглинання організмом. Якщо регулярно пити чай після їжі, можна допиться до залозистого дефіциту, що загрожує неприємними наслідками: від погіршення стану шкіри, волосся, млявості до залізодефіцитної анемії, розбиратися з якою доведеться разом з лікарем.

Читайте також: Супрун назвала дієту, яка нормалізує рівень холестерину та вагу

Тому медики рекомендують не запивати улюбленим напоєм сніданок, обід або вечерю. До чаювання повинно пройти хоча б 20 хвилин.

Чай провокує безсоння

Винні в цьому кофеїн і ароматичні речовини, за які ми, власне, чай і любимо. Підбадьорливий ефект напою має фізіологічну основу: пульс частішає, кров прискорюється, надниркові залози виділяють більше адреналіну, центральна нервова система і головний мозок приходять у збудження… Вранці або в розпал трудового дня чай – просто знахідка!

А ось ввечері чайне перезбудження може перебити вам весь сон. Якщо вже дуже хочеться чайку на ніч, краще обмежитися трав’яними напоями, вміст кофеїну в яких знижений у порівнянні з чорним і особливо зеленим чаєм.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook