У 2017 році у Росії було виділено 12 мільйонів рублів на вирішення проблеми з безпритульними тваринами. Чемпіонат відбудеться в 11 містах Росії, і скрізь вирішили заздалегідь винищити безпритульних тварин, кажуть захисники тварин: не тільки собак, але і котів. Волонтерам не вдається пояснити, що не треба чіпати приручених собак, якими вони опікуються.

Читайте також: Україна проводить переговори про бойкот Чемпіонату світу з футболу у Росії

Про це пише Радіо.Свобода.

Плямиста безпритульна собака Зорька ощенилася прямо на автобусній зупинці у російському місті Волгоград. Пильні громадяни зателефонували до служби вилову собак, але волонтери з Фонду захисту тварин врятували Зорьку, тепер вона живе в притулку "Діно", а цуценят віддали в добрі руки. Притулок переповнений – там зараз 179 собак, і нових прийняти він не може.

"У нас промислове місто, на заводах, на будмайданчиках приживаються безпритульні собаки, – розповідає волонтер Надія Сергєєва. – Це добрі тварини, яких ми годуємо, у нас є графік чергувань, щоранку ми до них їздимо. Стерилізуємо їх за свої гроші, вдягаємо нашийники, вішаємо жетони з надписами "Я стерилізована і щеплена"» і номерами телефонів".

Читайте також: Священик УПЦ МП до смерті забив собаку цеглиною на Дніпропетровщині

Але це в минулому. Із собак, про яких піклувалась Надія і її друзі на будмайданчику, залишилася в живих тільки одна.

"І те тому, що вона на прив'язі. У грудні було 7-8, і всіх забрали, незважаючи на нашийники. Охоронці кажуть, що вони чують вереск, вибігають і бачать, що собак вже вантажать у машину", – розповідає жінка.

Чемпіонат відбудеться в 11 містах Росії, і скрізь вирішили заздалегідь винищити безпритульних тварин: не тільки собак, але і котів. Програма була запущена, коли міністром спорту був Віталій Мутко, герой допінгового скандалу. На початку 2018 року комітет Держдуми Росії з екології та охорони навколишнього середовища звернувся до нового міністра Павла Колобкова з проханням помилувати тварин.

"За вбивство однієї собаки беруть 6-9 тисяч рублів. За ці гроші можна спокійно здійснити вилов, вакцинацію та стерилізацію, утримання тварин в пункті, – сказав очільник комітету Володимир Бурматов. – Це питання репутації для нашої країни. Тому що ми – не дикуни, щоб масово вбивати тварин на вулицях, скидати їх закривавлені трупи в машини і возити по всьому місту".

Читайте також: Пантера насмерть загризла українця під Москвою, – ЗМІ

"У 2018 році 11 міст Росії будуть втоплені в крові бездомних тварин. Чому їх всіх знищать? Та тому, що чиновники і комунальники, крім розлюченого бажання вбивати, гнати і знищувати все живе, впевнені, що тварини заважають спортсменам і вболівальникам, що тварини псують "туристичну привабливість". Вони мріють про пластиковий світ без листя, трави на газонах, про світ без тварин і птахів. Вони вважають, що тварини не мають права на життя!" – пишуть учасники спільноти BloodyFifa2018.

Але справа не тільки в тому, що FIFA побоюється штрафів і невдоволення покусаних. Надумана загроза для вболівальників – чудовий привід для розпилу бюджетних грошей. Глава Фонду захисту міських тварин Катерина Дмитрієва вивчила сайт держзакупівель і підрахувала, що в регіонах, де заплановані матчі чемпіонату і розташовані тренувальні бази, буде витрачено понад 100 мільйонів рублів на винищення собак і кішок.

"Я особисто знайшла 110 мільйонів рублів, це півтора мільйона євро, по 11 містах чемпіонату і тренувальних базах. Наприклад, в Єкатеринбурзі виділено 32 мільйони. Це величезні суми. Зрозуміло, що в Єкатеринбурзі немає 5 мільйонів бродячих собак, щоб по 2000 рублів виділяти на їхню "утилізацію". За ці гроші могли б забезпечити стерилізацію, вакцинацію та утримання, але вони вважають за краще вбивати", – говорить Катерина Дмитрієва.

Яитайте також: Кому війна, а кому мати рідна: Керівництво автозаводу "Богдан" співпрацює з російською фірмою

При цьому жертвами стають і домашні собаки, яких відловлюють заради статистики і прибутку. "Потрібно вчитуватися у завдання на держзакупівлі. Там, наприклад, говориться, що ідентифікаційні мітки – нашийники, жетони і так далі – не є ознакою власності", – говорить Катерина Дмитрієва.

11 січня уряд Росії доручив регіонам, які приймають Чемпіонат світу, організувати тимчасові притулки для безпритульних тварин. У відповіді міністра спорту на запит думського комітету йдеться про необхідність "уникати заходів, які можуть викликати негативну реакцію в ЗМІ і бути розцінені як жорстоке поводження з тваринами". Але приховати правду не вдається, навіть в Мексиці вже пишуть про винищення собак в Росії. Італійські любителі тварин пропонують на своїй сторінці в Facebook підписувати петицію проти політики російського Міністерства спорту.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter