На сьогодні ціна на нафту "пробила" психологічну відмітку в 70 доларів за барель. Динаміка цін на паливо в Україні на 90% обумовлюється змінами вартості сирої нафти на американській сировинній біржі WTI.

Читайте також: В Україні зросли ціни на бензин

Зокрема, зростання вартості нафти марки Brent в першому півріччі 2017 року на 35% вплинуло на підвищення вартості палива в Україні на 23% за результатами вересня-2017-лютого-2018. Про це у коментарі сайту 24 розповів експерт European Analytical Centre Вадим Бардась.

Точно не відомо наскільки в кількісному виражені зменшаться обсяги видобутку нафти країнами ОПЕК та Іраном зокрема, однак можна очікувати подальше зростання вартості нафти до позначок 100-110 дол. за один барель, вважає фахівець.

"Це натомість додасть до поточної ціни на пальне ще 20-25%, включаючи також можливий ефект від зростання вартості американської валюти в Україні через подорожчання імпортних енергоносіїв", – пояснив Бардась можливі зміни у цінах на бензин, зважаючи на політичну ситуацію між США та Іраном.

Експерт також відзначив – зростання ціни на пальне в Україні сформує інфляційно-девальваційну хвилю, сила якої залежатиме від питомої ваги транспортно-логістичної складової в ціні товарів та послуг та рівня енергоємності національної економіки.

Читайте також: "Континіумівська" фірма "WOG Retail" заплатить АМКУ 54 мільйони

"Якщо оцінити в середньому по різних сферах бізнесу, то витрати на пальне коливаються від 4-7%. Тому, очікується, що виробники підвищать ціни на 2-3% в другому півріччі через зростання собівартості сировини та матеріалів. Також збільшиться надбавка торгових підприємств, що в загальному підсумку може додати до інфляції додатково 7-10% річних", – уточнив Бардась.

На думку фахівця, зростання загального рівня цін в економіці України призведе до зниження купівельної спроможності однієї гривні, котра за результатами 2014-2017 років вже і так наближається до нуля (близько 3 копійок від рівня 1996 року). В першу чергу це вдарить по малозабезпечених сім’ях, пенсіонерах та інших вразливих верствах населення, доходи яких є фіксованими. Також очікується зниження темпів зростання ВВП (через підвищення затратності національної економіки) та обсягів продажу бензинів через АЗС. Крім того, на ринку палива може відбутися зростання пропозиції неякісного бензину.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter