На Волині триває боротьба за родовища бурштину між нелегальними товариствами та КП "Волиньприродресурс". Через заїжджих копачів бюджет області не дораховується великих сум, які могли б бути витрачені на покращення інфраструктури в районах та вирішення інших нагальних питань.

Читайте також: Іноземні сліди на Волині або Куди дивиться СБУ? Частина 1

КП "Волиньприродресурс" було створене з метою законно проводити георозвідку та видобувати цінні копалини. Всі грошові надходження від реалізації видобутого мали б надходити до обласного бюджету з наступним розподілом по місцях. Окрім того, робота підприємства  дозволяла б зберігати грунти "здоровими" після видобутку.

Однак, як тільки підприємство легально отримало усіх необхідні дозволи на роботи, на нього накинулась Генпрокуратура з кримінальними провадженнями. Співробітники відомства неодноразово вилучали документи у різних служб та установ, у Волинської облради щодо діяльності КП. Втім згодом документи повертались, фактів незаконної видачі спеціальних дозволів на користування надрами не було встановлено.

Кримінальні провадження лопались, як мильні бульшки, проте тиск прокуратури не припиняється й досі. Правоохоронці, схоже, навмисно перешкоджають роботі "Волиньприродрусерсу".

Читайте також: Жителі Рівненщини вимагають припинення незаконного видобутку бурштину

Швидше за все, це пов'язано з тим, що прокуратура відстоює інтереси певних дуже впливових персон, які самі прагнуть видобувати бурштин на Волині, але з мінімальними витратами. Тобто, хочуть уникнути відрахувань до бюджету області і тяганини з отриманням ласих земельних ділянок.

Колишній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик повністю абстрагувався від проблеми незаконного видобутку бурштину, за що неодноразово критикувався волинянами і ЗМІ. Новий очільник області Олександр Савченко заявляв, що буде боротись з "чорними" копачами бурштину. Він навіть провів спеціальні "антибурштинові" наради в ОДА, але ЗМІ на них прохід був заборонений. Губернатор відзначав, що особисто президент Петро Порошенко просить його розібратись у ситуації з бурштином на Волині.

Читайте також: Поліція незаконно блокує роботу "Волиньприродресурсу" через абсурдну причину

"Думаю, було б дуже цікаво, які питання розглядалися на нараді. Саме висловлювання Олександра Савченка, що є чітка позиція президента з даного питання, яка, відверто кажучи, є дивною… Президент – це гарант конституції і законності України, він безпосередньо має займатися обороною країни, а не комунальним підприємством і його діяльністю у Волинській області. Проте, напевно, у президента є свої думки з цього приводу", – цитує заступника директора КП "Волиньприродресурс" Анатолія Капустюка Інформаційне агентство Волинські Новини.

Цікаво, що на першій "антибурштиновій" нараді, яка не була настільки секретною, як наступна, догану від голови ОДА отримав очільник обласної поліції Петро Шпига. Нібито, правоохоронець не стежить за тим, що на теренах Волині хтось проводить незрозумілі роботи. 

Після цього поліція замість сприянню роботі КП "Волиньприродресурс" почала також "вставляти палки в колеса", долучившись до прокуратури. Невже такі настанови давав Савченко? Чи це інструкції від Порошенка?

Читайте також: ГПУ розслідує привласнення літієвих копалин друзями Порошенка

Зважаючи на те, як президент сприяє своєму оточенню в отриманні надцінних родовищ в різних куточках країни, не стане дивиною і його зацікавленість в бурштинових покладах Волині.

Попри на всі обставини, КП "Волиньприродрусерс" намагається виконувати свою роботу, зокрема у Прилісненській ОТГ. Анатолій Капустюк відзначив, що на підприємстві прийняли рішення дочекатися першого засідання Господарського суду Волинської області щодо позову Маневицької прокуратури 12 червня, а після того, як прокуратура не отримає задоволення позову, відразу розпочнуть видобуток, аби громада області побачила результат діяльності та почався наповнюватися бюджет.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

Віталій Іщук