В Україні чимало державних підприємств працюють неефективно і з плином часу занепадають. Лиш невелика частина стає дійсно успішною, ефективною та корисною для суспільства. Одним з вийняткових є ДП "Волиньторф". Однак над ним нависла загроза.

Читайте також: "Волиньторф" хочуть приватизувати, маневичани проти

Найбільш успішні підприємства енергетичної галузі намагаються приватизувати. Це ще раз доводить неефективність державного менеджменту – прибуткові підприємства у країні вбивають, а зі збитковими не можуть дати ради. Про це під час брифінгу в парламенті заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич та працівники підприємства.

Логічною є передача у приватні руки держпідприємств, які через певні причини занепадають. Тоді приватні власники отримують владу "підняти з колін" кризове підприємство і перетворити його на процвітаюче. За прагненням "прихватизувати" успішне й прибуткове держпіжприємство стоїть лише жага розкрадання коштів зі "злачного місця", адже це справжня "золота жила" для адептів дерибану і корупції.

Читайте також: ОДА обдурила волинян, нахабно радіючи знищенню ДП "Волиньторф"

21 червня спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації мала розглянути питання щодо приватизації державних підприємств "Волиньторф" та "Рівнеторф". Втім, народним депутатам вдалося переконати членів комісії не включати підприємства до переліку таких, що підлягають приватизації.

"Це ті підприємства, які не лише приносять прибуток у місцеві бюджети, а й забезпечують робочими місцями велику кількість людей. Ми категорично проти того, щоб успішні підприємства приватизували. Вони мають розвиватися", – підкреслила Ірина Констанкевич.

Нардеп зазначила, що перші спроби приватизувати ці підприємства робили ще чиновники часів Януковича. Однак тодішній владі так і не вдалося протягнути сумнівну оборудку.

Ірина Констанкевич на брифінгу

"Окремі депутати зараз виносять на розгляд питання приватизації цих підприємств всупереч запевненням уряду про те, що передусім слід приватизувати об'єкти, які є тягарем для економіки й державного бюджету", – зауважила керівник профспілки підприємства Аліна Базарнова.

Відзначимо, що "Волиньторф" і "Рівнеторф" – єдині прибуткові підприємства цієї галузі. У 2017 році прибутки "Волиньторфу" становили 4,9 млн грн, "Рівнеторфу" – 4 млн 250 тис. грн. При цьому підприємства забезпечують робочими місцями сотні українців.

Нагадаємо, що ДП "Волиньторф" довго не могло отримати документи на розробку нових родовищ копалин, адже старі себе вже просто вичерпали. Антидержавницьку позицію зайняв і тодійшній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, який не став на захист колективу успішного підприємства та нахабно ігнорував усі звернення керівництва "Волиньторфу".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter