Для того, щоб в'їхати на територію Європейського союзу, жителям України необхідно отримати спеціальний дозвіл.

Читайте також: Систему відеофіксації порушень ПДР в Україні запустять восени

Цю інформацію повідомили на сайті Ради Європейського Союзу, пише Политека.

Коштувати такий дозвіл буде сім євро. Його видача дозволить проводити попередню перевірку громадян третіх країн, які намагаються в'їхати в Шенгенську зону за умов безвізового режиму.

Зокрема особам, які подорожують без віз, необхідно буде забезпечити собі попередній дозвіл на поїздку. Для того, щоб його отримати, в інтернеті необхідно буде заздалегідь заповнити заяву-анкету.

Надана інформація буде проходити автоматичну перевірку за базами даних ЄС та Інтерполу, щоб визначити, чи існують підстави для відмови в дозволі на проїзд.

Якщо ніяких заборон і зауважень немає, дозвіл на в'їзд буде видаватися автоматично.

Якщо ж виникнуть якісь підозри чи буде необхідний додатковий аналіз інформації, заявка може потрапити на розгляд компетентних органів.

У будь-якому випадку термін розгляду інформації з винесенням відповідного рішення не буде перевищувати 96 годин.

Сам дозвіл на в'їзд буде діяти три роки або до закінчення терміну дії закордонного паспорта або іншого документа, зареєстрованого при оформленні заявки, в залежності від того, що станеться раніше.

І навіть наявність цього документа не означатиме автоматичне право на в'їзд в країни Шенгену. Остаточне рішення буде приймати прикордонник.

Читайте також: Як українці ввозять "євробляхи" на окуповані території через Волинську митницю

Спочатку система повинна запрацювати в аеропортах і морських пунктах пропуску. Перед посадкою на борт авіакомпанії і морські перевізники повинні перевірити наявність дійсного дозволу осіб, для яких вони передбачені. Через три роки з початку роботи системи це зобов'язання також буде застосовуватись до міжнародних автобусних перевізників.

Щоб ці правила вступили в силу, Європейський парламент та Рада ЄС повинні їх затвердити.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter