На Волинь привезли вакцину від коронавірусу. Першими вакцинують медиків, які працюють у стаціонарах з хворими на COVID-19. У перший день вакцинації запланували щепити 70 медиків.

Читайте також: Стало відомо, коли на Волині в аптеках може з'явиться вакцина від коронавірусу

Про це інформує Суспільне.

Як вакцину доставили на Волинь, де її зберігатимуть, хто вакцинувався першим та які наступні етапи вакцинування дізнавались журналісти Суспільного.

Куди привезли вакцину і як зберігають

25 лютого 14 тисяч 200 доз вакцини від коронавірусу "Covishield"  виробництва Oxford/AstraZeneca надійшло на Волинь. Її зберігають на спеціальній медичній базі у Луцьку. Доступ на територію – обмежений. Знімати журналістам усередині – не дозволили.

Заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук пояснює журналістам що знімати на базі можна лише прес-службі ОДА

Разом із вакциною, МОЗ надіслав у область також шприци та ємкості для медичних відходів. Коробки із вакциною привезли разом із термометром. Для безпечного зберігання препарат потребує температурного режиму – він має бути у межах від +2° до +8° С.

Читайте також: Як всім охочим волинянам отримати щеплення від коронавірусу

Там же, на складі препарат видали одній з шести утворених мобільних груп вакцинації. Їм передали 70 доз. Це – кількість запланованих упродовж першого дня щеплень. Перший з 19 медзакладів, де мають щепити медиків - інфекційний госпіталь при обласній лікарні.

Перше щеплення і враження пацієнта

У відділенні обласної лікарні в Боголюбах першим вакцинувався від коронавірусу пульмонолог Олег Яковенко. Він лікує хворих на COVID-19. Після вакцинування лікар почуває себе добре, ніяких небажаних явищ зі здоров'ям не має.

Перед вакцинацією медика оглянули колеги, він підписав інформаційну згоду.

Перший вакцинований лікар на Волині – Олег Яковенко

Після введення вакцини фахівці стежать за його самопочуттям впродовж 30 хвилин.

"Перед тим, як робити перше щеплення, у мене був мандраж", – поділилась враженнями медсестра Світлана Романюк. Жінка каже, що були готові надати невідкладну медичну допомогу вакцинованому, у разі необхідності.

"Бути першим погодився одразу", – каже Олег Яковенко. З його слів, пацієнти вже його запитують про вакцинацію. Тепер каже, зможе розповісти про процес і самопочуття з власного досвіду.

Читайте також: Повідомили, хто став другим вакцинованим проти коронавірусу на Волині

Лікарка мобільної бригади Наталія Щербина каже, що протипоказ до вакцинування лише один - якщо раніше був зареєстрований анафілактичний шок на вакцинацію. Якщо у пацієнта старший вік, супутні захворювання, важка паталогія – це не протипоказ, а швидше показ до вакцинації.

Наступні етапи вакцинування

Вакцинація від ковіду відбуватиметься у п'ять етапів, каже заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук, яка курує напрямок боротьби з коронавірусом в області. Кількість медиків, які погодилися зробити щеплення і тих, хто відмовився – не називає.

Що відомо про перший етап вакцинації від COVID-19 на Волині та коли наступний

В області створили 6 мобільних бригад із вакцинації. 3 – у Луцьку, 2 – в Ковелі та 1 – в Нововолинську. Під час першого етапу вакцинуватимуть медиків 19 закладів, які лікують хворих на коронавірус, каже Людмила Тимощук.

Як готуються до другого етапу вакцинації

На Волині загалом діятиме 66 стаціонарних пунктів для щеплень від коронавірусої інфекції. У Луцькому Центрі надання первинної медичної допомоги для вакцинування обладнали новий кабінет.

Зі слів медичної директорки Людмили Пількевич, людей вакцинуватимуть згідно календаря щеплень та від коронавірусу у різний час. Списки охочих формують сімейні лікарі.

Читайте також: Волинь отримала першу партію вакцини проти COVID-19

Під час другого етапу вакцинування щеплюватимуть волинян, які старші 80 років та перебувають у групі ризику інфікування. Щодо інших верств населення, то медики радять проконсультуватися з сімейним лікарем. Зареєструватися для отримання щеплення також можна у додатку "Дія".

Коли вакцина стане доступною не працівникам медичної сфери, волинянам віком від 18 до 59 років наразі невідомо. Не повідомляють медики й про те, чи можна буде придбати вакцину в аптечних мережах.

Під час першого етапу вакцинації планують охопити 7 тисяч волинян. Кожен щеплений потребуватиме повторного введення вакцини.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook