Вже в липні може початися туристичний сезон на європейських курортах для міжнародних туристів. Популярні напрямки можуть відкритися найближчим часом. Про це заявили офіційні особи декількох країн.

Читайте також: Україна готується відновити авіасполучення з Єгиптом, Туреччиною та Грузією: названо дату

Туризм формує значну частку ВВП у багатьох країнах, забезпечуючи роботою мільйони людей. Саме тому уряди залежних від цієї галузі держав першими обережно заговорили про поступове відновлення туризму, пише "РБК-Україна".

Греція

Влада Греції підготувала детальний план перезавантаження туристичного сектора через пандемію коронавірусу. План, складений Міністерством туризму та Національною організацією охорони здоров'я, передбачає суворі правила для ресторанів, пляжів, готелів і інших місць розміщення туристів, а також поромів та інших видів транспорту.

Це робиться для безпеки та комфорту туристів, враховуючи ситуацію з пандемією, а не для того, щоб створити їм незручності. Так кажуть грецькі чиновники.

"Досвід туризму цим літом може дещо відрізнятися від того, що ви мали в попередні роки. Можливо, будуть закриті бари, і не буде натовпів, але ви все одно можете отримати фантастичний досвід у Греції. За умови, що глобальна епідемія йде низхідним шляхом", – заявив прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс.

За його словами, зараз влада працює над тим, щоб вже від 1 липня туристичний бізнес працював, і країна відкрилася для туристів.

Чорногорія

Через півтора місяці, також від 1 липня, відновити туристичний сезон планує Чорногорія. Про це заявив прем'єр-міністр цієї країни Душко Маркович.

У влади є помірний оптимізм, що частина основного туристичного сезону припаде на липень та серпень, зазначила директорка Національної туристичної організації (НТО) Чорногорії Желька Радак-Кукавичич.

За її словами, вже від 18 травня, а, можливо, і раніше готелі, ресторани і бари зможуть відкриватися для відвідувачів.

"Компетентні установи зобов'язуються підготувати протокол, який буде застосовуватися в готелях, приватному секторі і гостьовому бізнесі", – пояснила вона.

Грузія, Туреччина та інші країни

Їхній приклад планує наслідувати і Грузія, яка запланувала відкритися для туристів від 1 липня.

Ослаблення карантину та підготовку до туристичного сезону також вже починають на Кіпрі. У червні на острові відкриються кафе, бари і ресторани. 

Також про плани незабаром розпочати туристичний сезон заявила турецька влада. Але на першому етапі курорти Туреччини будуть приймати внутрішніх туристів, а вже у другій половині літа туди зможуть поїхати і іноземці, заявив міністр туризму Мехмет Ерсой.

Читайте також: Популярна серед українців країна назвала дату прийому туристів

Найближчим часом свої кордони, зокрема і для туристів, можуть відкрити уряди Чехії, Австрії та Словаччини.

Що буде з авіасполученням

І хоча влада європейських країн говорить про конкретні дати відкриття туристичного сезону, для українських туристів поки залишається відкритим питання зняття обмежень щодо авіасполучення. Формально виїзд з країни не заборонено, але історія з українськими трудовими мігрантами показала, що труднощі в цьому плані дуже вірогідні. 

Крім того, низка авіакомпаній оголосила про початок польотів до України (мова про Czech Airlines, Wizz Аіг). Але це зовсім не означає, що ці польоти відбудуться, пояснив директор однієї з туристичних компаній Ігор Короленко.

"Будь-яка авіакомпанія в світі може ввести до системи рейс в будь-якому напрямку. Але є таке поняття, як дозвіл авіаційної влади на польоти і дозвіл аеропорту. Ні у чехів, ні в Wizz Air, ні у кого іншого поки немає такого дозволу. У звичайний час це технічна процедура, на яку потрібно дві години. А поки це просто маркетинговий хід авіакомпаній, які анонсують, що вони хочуть літати. І люди повинні розуміти: той факт, що вони купили квиток, ще не означає, що літак полетить", – сказав він. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook