З метою проведення досліджень якості і безпечності води відкритих водойм та грунту у місцях купання у період підготовки та в літній сезон, органи місцевого самоврядування та власники пляжів звернулися в лабораторії ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України". Результати проведених досліджень підтвердили безпечність купання у водоймах пляжів:

– "Оболонь" м. Берестечко Горохівського райну (р. Стир),

– о. Добре в с. Раків Ліс Камінь-Каширського р-ну,

– "Сонячний" смт. Любешів (р. Стохід),

– Любязької сільської ради у с. Любязь Любешівського р-ну (оз. Любязь),

– мікрорайону Шахтарський м. Нововлинськ (штучна водойма),

– санаторію "Пролісок" с. Гремяче (р. Путилівка),

– санаторію "Згорани" с. Згорани Любомльського р-ну (о. В. Згорани),

– с. Згорани Любомльського р-ну (о. В. Згорани),

– №1, №2,№3 ур. Гряда смт. Шацьк (о. Світязь),

– спортивно-оздор. табору "Гарт" ур. Гушево Шацького р-ну (о. Світязь),

– ЛОЗ "Супутник" ур. Гушево Шацького р-ну (о. Світязь),

– ЛОЗ "Світязь" с. Пульмо Шацького р-ну (о. Світязь),

– ЛОЗ "Чайка" с. Світязь Шацького р-ну (о. Світязь),

– пансіонату "Шацькі озера" ПрАТ "Волиньтурист" с. Світязь (о. Світязь),

– санаторію "Лісова пісня" ур. Гаївка Шацького р-ну (о. Пісочне)

– бази відпочинку "Біостаціонар" ур. Гаївка Шацького р-ну (о. Пісочне),

– бази відпочинку "Стожари" у с. Поліське Старовижівського р-ну (о. Пісочне).

Разом з тим, не відповідають вимогам за мікробіологічними показниками (виявлено значне перевищення індексу лактозопозитивних кишкових паличок) проби води на пляжах: м. Ковель (р. Турія), оздоровчого табору "Оберіг" у с. Уховецьк Ковельського р-ну (о. Ухо), сіл Соловичі (о. Велимче), Сомин (о. Соминське) Турійського р-ну, Теремнівські ставки (р. Сапалаївка), парку Л.Українки (р. Стир) м. Луцька (в пробі також перевищений показник споживання кисню, що свідчить про органічне забруднення) та за паразитологічними показниками не відповідали вимогам – проби грунту, відібрані в дитячій зоні пляжу "Теремнівська водойма" і пісочницях центрального пляжу м.Луцьк (виявлено яйця токсокари). З даних питань повідомлено власників пляжів, органи місцевого самоврядування, та надані рекомедації щодо заходів, котрих необдхідно вжити з метою запобігання виникненню інфекційних захворювань у відпочивальників.

Дуже важливо знати:

– там де багато людей, високе рекреаційне навантаження на водний об’єкт, є їжа та процес її приготування, вкрай необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, а також правил приготування та вживання їжі;

– не беріть із собою продукти харчування які можуть швидко зіпсуватися, заздалегідь підготуйте овочі та фрукти до вживання, використовуйте для транспортування та зберігання продуктів сумки-холодильники;

– ні в якому разі не використовуйте воду поверхневих водойм для миття продуктів, посуду, рук перед вживанням їжі;

– потурбуйтесь про воду для пиття та миття рук, якщо місце відпочинку не забезпечене водопровідною водою;

– під час купання слідкуйте за тим, щоб вода не потрапляли на слизові оболонки і у рот.

Звертайте увагу на колір сигнальних знаків (прапорців, табличок), що повідомляють про забруднення водойми. Якщо водойма розташована за межами населеного пункту (ставки, озера, річки), відсутні будь-які попереджувальні знаки про заборону купання, існують ознаки небезпеки: присутність водоплавних птахів, водопої великої рогатої худоби, змінений колір води, плівка на її поверхні, засміченість, купатися в такій водоймі теж не варто.

Остерігатися водойм зі стоячою та малопротічною водою, адже вологість, забрудненість і висока температура сприяють розвитку бактеріологічної флори, розвитку комарів, в тому числі малярійних.

Дотримуючись цих простих правил ви зможете захистити себе та своїх близьких від цілого ряду інфекційних та паразитарних хвороб, пов’язаних з водним та іншими факторами передачі.

Для того, щоб знати про безпечність і якість води там, де Ви купаєтесь- звертайтесь до нас. Вартість таких досліджень не висока, а дасть Вам змогу впевнено насолоджуватися літнім відпочинком.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook