Державний комітет статистики опублікував дані щодо цін на продовольчі товари, напої, пальне та інші групи товарів за підсумками листопада. У структурі зазначають, що ціни на продукти харчування та алкогольні напої зросли на 0,9%. В попередні місяці осені зростання цін було більшим: вересень – 2%, жовтень – 1,2%, повідомляє segodnya.ua.

Читайте також: Як піднялися ціни на молочні продукти протягом року

Найбільше в листопаді подорожчали яйця – 11,2%. Помітно додало в ціні і вершкове масло – 3,9% (+6,03 грн). 

З м'ясних продуктів продовжує рости ціна лише на яловичину (+2%) і наразі її середня вартість по Україні складає 113 грн 15 коп. Впала ціна на свинину та курятину.

Читайте також: ТОП-5 продуктів, які пришвидшують старіння

Дешевшими також стали більшість круп, цукор, овочі. Однак експерти зазначають, що подешевшали лише овочі невисокої якості, які не перележать зиму. Натомість якісна продукція навпаки зросла в ціні.

За даними Держстату ціни в регіонах України суттєво відрізняються. Наприклад, пшеничний хліб є найдешевшим на Одещині (9,63 грн). В Києві ж за такий буханець доведеться заплатити 16,7 грн. Житній хліб найдешевший на Кіровоградщині (9,85), а найдорожчий в Донецькій області (15,69).

Читайте також: Список корисних продуктів, які допоможуть не переїдати взимку

Свинина найменше коштує на Львівщині (89,69 грн), а найбільше у Чернівецькій області (105,6 грн).

Найнижчі ціни на овочі на заході і півночі України (картопля до 5 грн, капуста до 3,5 грн). Найвищі ціни на овочі у Одеській та Донецькій областях (картопля більше 7 грн, капуста більше 5 грн).

Щодо сала, то розрив цін на цей продукт по регіонах найбільший. Різниця у вартості – 2,5 рази. Найприємніша ціна на Тернопільщині (47 грн), а найкусючіша у Києві (120 грн). Також дешево сало купити можна у Рівенській, Чернівецькій та Чернігівській областях (менше 52 грн).

Водночас президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томіч зазначив, що не погоджується з даними Держстату.

"Зараз ціни на сало 50 грн вже немає. Вона становить 80 грн мінімум по Україні. І така ціна тримається вже близько року", – сказав Томіч.

Непродовольчі товари мінімально подорожчали у листопаді. Алкоголь та тютонові вироби зросли в ціні на 0,6%.

На 2% подорожчав мобільний зв'язок та проїзд у громадському транспорті. Помітно зросла ціна на пальне (+3,3%). До прикладу, 95-й бензин по країні подорожчав на 4% – з 26,88 грн до 27,96 грн. Найдешевше його можна було придбати на Полтавщині (26,77 грн). Дизельне пальне найдешевше можна було придбати у Запорізькій області (25,03 грн), а найдорожче воно коштувало у Луганській області (26,49 грн).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook